Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

7 dôvodov, prečo by ste mali piť zázvorový čaj a ako si ho správne pripraviť.

Stáť vás nebude takmer nič, no zdravotných prínosov má neúrekom. Hovoríme o bežnom zázvorom čaji.

Kým v našich končinách nie je jeho pitie príliš rozšírene, v takej Ázii patrí medzi najviac konzumované čaje a to z pádneho dôvodu.

Zázvorový čaj najlepšie oceníte v sychravom jesennom počasí, kedy najviac hrozí prechladnutie, nádcha či chrípka. To však nie je všetko, pred čím vás dokáže ochrániť.

Poďme sa teraz bližšie pozrieť na 7 dôvodov, prečo sa vám ho oplatí konzumovať:

  1. Posilňuje imunitný systém.
  2. Urýchľuje čas zotavovania sa po chorobe.
  3. Zmierňuje podráždený žalúdok, stimuluje vylučovanie tráviacich štiav a tým zlepšuje trávenie.
  4. Má blahodárny vplyv na nervový systém.
  5. Optimalizuje funkcie čriev a odstraňuje plynatosť a nadúvanie.
  6. Zlepšuje cirkuláciu krvi a prekrvenie končatín
  7. Zahreje vás lepšie ako akákoľvek deka či prikrývka.

Recept na zázvorový čaj

Na prípravu zázvorového čaju budete potrebovať tieto suroviny:

  • 1 kúsok čerstvého koreňa zázvoru (2 až 3 cm dlhý)
  • 1 liter vody
  • 2 až 3 lyžice medu
  • 1 citrón

Príprava a užívanie

Príprava zázvorového čaju je vskutku jednoduchá a nenáročná.

1. Najprv očistite zázvor umytím pod tečúcou vodou a následným ošúpaním vonkajšej šupky.

2. Potom ho nakrájajte na tenké plátky alebo postrúhajte na strúhadle.

3. Dajte zovrieť vodu. Po zovretí do nej pridajte zázvor, stíšte plyn, hrniec prekryte pokrievkou a povarte zhruba 10 minút.

4. Po dovarení čaj sceďte a nechajte vychladnúť na letnú teplotu.

5. Nakoniec do neho pridajte citrónovú šťavu a med. Celé to dobre zamiešajte, aby sa med úplne rozpustil.

Tak a to je všetko!

Čaj potom pite v priebehu dňa či už ako prevenciu, prípadne na podporu liečby alebo urýchlenie zotavovania sa po chorobe.

Uvedenú dávku zázvoru je možné užívať aj dlhodobo bez časového obmedzenia.

Tiez sa Vam moze pacit