Stáť vás nebude takmer nič, no zdravotných prínosov má neúrekom. Hovoríme o bežnom zázvorom čaji.
Kým v našich končinách nie je jeho pitie príliš rozšírene, v takej Ázii patrí medzi najviac konzumované čaje a to z pádneho dôvodu.
Zázvorový čaj najlepšie oceníte v sychravom jesennom počasí, kedy najviac hrozí prechladnutie, nádcha či chrípka. To však nie je všetko, pred čím vás dokáže ochrániť.
Poďme sa teraz bližšie pozrieť na 7 dôvodov, prečo sa vám ho oplatí konzumovať:
- Posilňuje imunitný systém.
- Urýchľuje čas zotavovania sa po chorobe.
- Zmierňuje podráždený žalúdok, stimuluje vylučovanie tráviacich štiav a tým zlepšuje trávenie.
- Má blahodárny vplyv na nervový systém.
- Optimalizuje funkcie čriev a odstraňuje plynatosť a nadúvanie.
- Zlepšuje cirkuláciu krvi a prekrvenie končatín
- Zahreje vás lepšie ako akákoľvek deka či prikrývka.
Recept na zázvorový čaj
Na prípravu zázvorového čaju budete potrebovať tieto suroviny:
- 1 kúsok čerstvého koreňa zázvoru (2 až 3 cm dlhý)
- 1 liter vody
- 2 až 3 lyžice medu
- 1 citrón
Príprava a užívanie
Príprava zázvorového čaju je vskutku jednoduchá a nenáročná.
1. Najprv očistite zázvor umytím pod tečúcou vodou a následným ošúpaním vonkajšej šupky.
2. Potom ho nakrájajte na tenké plátky alebo postrúhajte na strúhadle.
3. Dajte zovrieť vodu. Po zovretí do nej pridajte zázvor, stíšte plyn, hrniec prekryte pokrievkou a povarte zhruba 10 minút.
4. Po dovarení čaj sceďte a nechajte vychladnúť na letnú teplotu.
5. Nakoniec do neho pridajte citrónovú šťavu a med. Celé to dobre zamiešajte, aby sa med úplne rozpustil.
Tak a to je všetko!
Čaj potom pite v priebehu dňa či už ako prevenciu, prípadne na podporu liečby alebo urýchlenie zotavovania sa po chorobe.
Uvedenú dávku zázvoru je možné užívať aj dlhodobo bez časového obmedzenia.