Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Čo na upchatý nos a zápal dutín? Chren ako ho určite nepoznáte!

horseradish

O tejto rastlinke ste už určite počuli, no nie v súvislosti s liečením, ale ochucovaním jedál. Kedysi však bola medzi našimi rodičmi a prarodičmi veľmi populárnou liečivou bylinkou.

Neskôr sa ale na ňu takmer úplne zabudlo, pretože bola nahradená celou paletou rôznych farmaceutických prípravkov.

Dnes sa konečne znovu dostáva do povedomia a ožíva ako súčasť herbálnej medicíny. Mnohí už možno správne tušíte, že hovoríme o chrene.

Čo zistil o chrene výskum

Empirický výskum nedávno potvrdil to, čo naši dávni predkovia už dávno vedeli.

A to, že pri liečbe viacerých ochorení je chren rovnako účinný ako chemicky syntetizované antibiotiká. Dokonca je často oproti týmto liekom ešte účinnejší.

Chren je obzvlášť nápomocným hlavne pri liečbe upchatého nosa a zápale prínosných dutín, ktoré spriechodňuje tým, že z nich odstraňuje nahromadené hlieny.

Pomáha tak aj zmierňovať sprievodné prejavy nachladeniachrípky a iných pľúcnych infekcií. Okrem toho pomáha aj pri zápaloch močových ciest.

Jeho ďalšou obrovskou výhodou je, že nemá žiadne neželané vedľajšie účinky.

No a napokon, ako už bolo vyššie spomenuté, je nielen liečivý ale pre mnohých ľudí aj chutný, a tak nám neraz spríjemňuje naše kulinárske zážitky.

Čo robí chren tak účinným liekom?

Chren patrí do rovnakej skupiny rastlín, ako je napríklad horčica, brokolica či kapusta.

Tieto druhy rastlín majú vysoký obsah glukozinolátov, ktoré ovplyvňujú metabolizmus hormónov a tiež majú protirakovinové účinky. Ich konzumácia výrazne znižuje napríklad riziko rakoviny prostaty!

Chren obsahuje horčičný olej a alyl-izotiokyanát. Ich prítomnosť mu dáva silné antibiotické účinky. Má tiež vysoký podiel vitamínu C, ktorého na 100 gramov obsahuje až 79 mg.

Ďalej obsahuje veľa dôležitých minerálov a iných zdraviu prospešných látok, ako sú vápnik, draslík, horčík, fosfor, glutamín, glykozidy, sírany či esenciálne oleje.

Singrín, veľmi potentný glykozid, sa tiež nachádza v chrene a napomáha udržiavaniu vody pomocou stimulovania krvných kapilár. Omladzuje tým, že zlepšuje krvný obeh v koži aj pod jej povrchom.

Chren sa preto môže využívať aj pri kožných terapiách.

Štúdie, ktoré zisťovali prínosy chrenu

Štúdia vykonaná tímom nemeckých výskumníkov v roku 2006 skúmala efektívnosť chrenu pri liečbe zápalu dutín, zápalu priedušiek a infekcií močových ciest.

Účastníci výskumu boli liečení buď štandardnými antibiotikami alebo chrenom a kapucínkou (bežná rastlina vyskytujúca sa v našich záhradách, ktorej listy a kvety sú tiež známe svojimi liečivými účinkami).

Výsledok dopadol tak, že liečba uvedenými bylinkami bola minimálne tak efektívna ako štandardná antibiotická liečba.

Okrem toho, skupina účastníkov liečená bylinkami si vyžadovala menej podpornej (symptomatickej) liečby a zároveň ich terapia v porovnaní s bežnými farmaceutikami bola považovaná za bezpečnejšiu.

Ďalšia štúdia zistila, že čas rekonvalescencie bol u chrenu o 40% kratší ako u antibiotík.

Taktiež bola menšia šanca vzniku prejavov infekcie, na ktoré sa najviac sťažujú užívatelia liekov na odhlienenie. Tie totiž len potlačia symptómy, no zhoršia základné príčiny ochorenia.

Ako chren potláča infekcie dýchacích ciest

Chren funguje ako mierne prírodné antibiotikum. Pomáha vášmu telu zbavovať sa hlienov, ktoré sa v prípade upchatia stávajú liahňou pre baktérie. Tie potom môžu byť príčinou vážnych infekcií.

Chren riedi hlieny, ktoré sa potom ľahšie či už vyfúknu z nosa alebo vykašlú z hrdla.

Spočiatku sa produkcia hlienov môže zvýšiť. Ide však o dobré znamenie, pretože to signalizuje, že sa telo čistí. Mali by ste byť preto jeden až dva dni trpezliví a až potom začať oslavovať vašu výhru nad ochorením.

Odporúča sa začať užívať chren hneď, ako začnete pociťovať príznaky nachladenia alebo zápalu dutín.

Kombinácia viacerých metód dokáže výrazne skrátiť čas liečby, uvoľniť upchatý noc a zmierniť ďalšie sprievodné príznaky ochorenia.

Ďalšie medicínske použitia chrenu

Ako už bolo spomenuté, chren pomáha aj pri infekciách močových ciest. Stimuluje tok moči a jeho užívanie je bezpečné aj počas dlhého obdobia.

Niektorí ľudia užívajú chren aj povrchovo na reumatické bolesti a nervové podráždenia. Dokonca sa ukázalo, že je účinný aj na ošetrovanie rán kože.

Ako užívať chren?

Existuje niekoľko spôsobov, ako užívať chren. Preferovanou je jeho konzumácia v surovom a čerstvom stave.

Koreň chrenu postrúhajte a zmiešajte ho s ďalšími liečivými surovinami, ako sú napríklad med alebo jablčný ocot.

Je veľmi dôležité jesť chren čerstvý, inak stratí svoju liečivú silu. Preto chren z obchodu konzervovaný v plechovke alebo sklíčku na liečenie nepoužívajte. Na dochucovanie jedál je možno postačujúci, no na liečbu určite nie.

Tiež je vhodné ho konzumovať surový. Varenie totiž zničí mnohé jeho prospešné látky a taktiež otupí jeho štipľavú chuť.

Pre viac inšpirácie, ako užívať chren si pozrite naše recepty uvedené nižšie.

Niekedy ľudia konzumujú chren bez toho, aby si toho boli vedomí. Vedeli ste, že mnohé reštaurácie, ktoré predávajú suši, ho servírujú s chrenovou pastou?

Chren sa môže pridávať aj do mnohých iných jedál. Často však ide o konzervovaný alebo inak spravovaný chren, ktorý už nemá svoje pôvodné liečivé účinky.

Preto na liečbu je nutné používať vždy len čerstvý chren.

Odporúčaná denná dávka chrenu

Nemecká príručka herbálnej medicíny odporúča dennú dávku chrenu v objeme 0,5 až 1 čajovej lyžičky, teda približne 3 až 5 gramov čerstvo nastrúhaného chrenu 3 krát denne.

V prípade jeho užívania v dávkach vyšších ako sú odporúčané, môže chren podráždiť žalúdok, vyvolať zvracanie či nadmerné potenie.

Chrenové recepty na uvoľnenie upchatého nosa a priedušiek

Tuto vám ponúkame 4 recepty pre konzumáciu chrenu.

1) Chrenový údržbár nosových dutín

Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 20 až 30 cm dlhý koreň chrenu
  • 2 polievkové lyžice vody
  • 1 polievkovú lyžicu jablčného octu
  • štipku soli

Príprava a užívanie

  1. Použite škrabku na zemiaky pre očistenie chrenu od vrchnej šupky.
  2. Očistený chren nakrájajte na malé kúsky a vložte ho do kuchynského robota.
  3. Pridajte vodu, ocot a soľ.
  4. Zapnite robota a nechajte ho pustený až kým nie je zmes dostatočne spracovaná.

Pri narábaní s chrenom buďte opatrní, pretože nakrájaný chren je často rovnako silný ako nakrájaná cibuľa a môže vážne podráždiť vaše oči, ak sa dostane do ich blízkosti.

Vždy od neho udržujte minimálnu vzdialenosť na dĺžku vašej ruky a pracujte v dobre vetranom prostredí.

Užívajte 0,5 až 1 čajovú lyžičku (3 až 5 gramov) 3 krát denne. Ide o naozaj silnú medicínu, ktorá je nadmieru účinná.

Ak ste ešte nikdy chren nejedli, začínajte s veľmi malými dávkami a postupne ich zvyšujte.

Vyrobenú zmes uskladňujte v sklenenej nádobe v chladničke. Mala by tam vydržať 4 až 5 týždňov.

Prípadne si môžete vyrobiť aj menšie množstvo a častejšie. Budete tak aspoň mať chren o niečo čerstvejší.

2) Chrenová guacamole

Budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 2 stredne veľké avokáda
  • 4 polievkové lyžice čerstvo nastrúhaného chrenu
  • 1 veľkú limetku
  • soľ a čierne korenie na ochutenie

Postup a užívanie

  1. Popučte avokádo.
  2. Pridajte nastrúhaný chren, ktorý ste pred strúhaním ešte očistili alebo odstránili z neho šupku.
  3. Vytlačte do zmesi šťavu z limetky a pridajte soľ a korenie.
  4. Všetko dobre rozmiešajte.

Guacamole podávajte ako nátierku na pečivo alebo ako omáčku pre namáčanie mrkvy či iných zdravých pochutín (nie zemiakových lupienkov!).

Ak ju chcete urobiť ešte bohatšou, môžete do nej pridať grécky jogurt.

3) Chrenový čaj

Na prípravu čaju z chrenu budete potrebovať:

  • 10 gramov čerstvého chrenu
  • 5 gramov čerstvého zázvoru
  • 200 ml vriacej vody

Príprava a užívanie

  1. Nakrájajte chren a zázvor na malé kúsky.
  2. Bylinky vložte do čajníka, zalejte vriacou vodou a nechajte 20 minút vylúhovať.

Čaj pite 3 krát denne pri teplote približne 40˚C.

Poznámka: Vriacou vodou sa síce znehodnotí malá časť prospešných látok, ale nie až toľko, koľko by sa znehodnotilo dlhším varením.

4) Chrenový životabudič

Na výrobu toho extrémne potentného životabudiča budete potrebovať:

  • 1 veľký chren približne 15 cm dlhý
  • 1 citrón
  • 1 polievkovú lyžicu medu (najlepšie surového a v bio kvalite)

Príprava a užívanie

  1. Očistite chren a postrúhajte ho.
  2. Vytlačte z citróna šťavu a zmiešajte ju s medom a postrúhaným chrenom. Túto zmes umiestnite v sklenenej uzatvárateľnej nádobe.
  3. Nádobu vzduchotesne uzavrite a nechajte postať 24 hodín.

Užívajte 1 polievkovú lyžicu tohto mocného životabudiča 3 až 4 krát denne.

Nerieďte ho s vodou! Ak bude páliť vaše hrdlo a dutiny, ide o dobrý signál, že zaberá.

Tiez sa Vam moze pacit