Krása a životný štýl, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Nedostatok žalúdočnej kyseliny vedie k rakovine. Takto podporíte jej tvorbu

zdraviaa

Možno vás to teraz prekvapí, no nedostatok žalúdočnej kyseliny môže viesť k rakovine žalúdka, čriev či k iným chronickým ochoreniam.

Okrem toho, aj nadúvanie alebo grganie je často spôsobované práve nízkou hladinou kyselín v žalúdku.

Riziko zdravotných komplikácii sa mnohonásobne zvyšuje vtedy, ak človek užíva lieky na zníženie kyseliny v žalúdku. Tieto lieky sa nazývajú antacidy a užívajú sa najčastejšie pri problémoch ako sú žalúdočné vredy alebo reflux pažeráka.

Oni síce na chvíľu uľavia od bolestí, no z dlhodobého hľadiska páchajú na tele obrovské škody a to nielen zvyšovaním rizika rakoviny, ale napríklad aj odvápňovaním kostí.

Ako nedostatok kyselín môže spôsobiť rakovinu?

Prvým dôvodom je, že pri nedostatku kyselín v žalúdku sa jedlo nedostatočne strávi a potom môže v črevách zahnívať.

Počas zahnívania vznikajú mnohé toxické látky, ktoré črevá poškodzujú, to vedie k zápalom a dlhodobé zápaly k rakovine.

Druhým mechanizmom vzniku rakoviny, v tomto prípade rakoviny žalúdka je, že málo kyslé prostredie umožňuje zahniezdenie sa napríklad patogénnej baktérie Helikobakter pylori.

Ten, ako je známe podľa posledných vedeckých zistení, vedie k zápalom v žalúdku, žalúdočným vredom a časom dokonca aj k rakovine.

Test žalúdočných kyselín

Určenie toho, či máte v žalúdku dostatočnú úroveň kyselín, je dôležité preventívne opatrenie a podstatný krok na vašej ceste za zdravím.

Zvyčajne sa na to používa odborný test, ktorý však vykonávajú iba lekári a nazýva sa Heidelbergov test. Pri ňom lekár zavedie do žalúdka malú sondu o veľkosti vitamínovej kapsule a následne pomocou nej odmeria kyslosť.

Existuje však aj jednoduchší test, ktorý si môžete spraviť aj sami v domácom prostredí. Potrebujete vykonať nasledovné veci:

  1. Zmiešajte 1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny a 1/2 pohára vlažnej vody.
  2. Vypite túto zmes ráno na prázdny žalúdok.
  3. Chvíľu počkajte a sledujte, čo sa bude diať. Stačí zvyčajne počkať nie dlhšie ako 3 minúty.

Ak sa vám odgrgne, znamená to, že máte žalúdočné kyseliny v poriadku.

Ak sa vám však neodgrgne, je potom dosť možné, že máte nízku hladinu žalúdočnej kyseliny. V takom prípade si môžete ísť k lekárovi dať urobiť odborné vyšetrenie, ktoré tento výsledok buď potvrdí, alebo vyvráti.

Uvedený test funguje na tom princípe, že žalúdočná kyselina začne reagovať so sódou bikarbónou, pričom sa bude uvoľňovať oxid uhličitý (CO2) a ten sa vám následne odgrgne.

Presnosť daného testu sa bude zvyšovať v kombinácii s výskytom klinických príznakov zníženej kyslosti v žalúdku, medzi ktoré patria:

  • nafúknutý žalúdok, cítite sa plný po jedle
  • nestrávené jedlo, hnačka alebo zápcha
  • alergia na niektoré potraviny
  • občasné nevoľnosti
  • podráždenie v okolí konečníka
  • mäkké a lámavé nechty
  • kŕčové žily na lícach a nose
  • mykózy a črevné disbiózy
  • akné
  • nedostatok železa
  • vypadávanie vlasov

Ako podporiť trávenie a tvorbu žalúdočných kyselín

V prípade, že sa u vás vyskytuje nízka hladina žalúdočných kyselín, máte v podstate 2 možnosti:

  1. Doplňovanie látok podobných žalúdočným kyselinám.
  2. Podporiť tvorbu vlastnej žalúdočnej kyseliny.

Do prvej skupiny patria veci ako Betain HCL s pepsínom, jablčný ocot či citrónová šťava užívané pred alebo počas jedla.

V prípade, že máte žalúdočné vredy alebo inak poškodenú výstelku žalúdka, buďte s týmito látkami opatrní.

Tieto prípravky sú však len dočasné riešenie. Okrem priamej podpory trávenia by ste sa mali snažiť tiež zvýšiť tvorbu vlastnej žalúdočnej kyseliny a uľahčiť telu trávenie.

Na toto sú vhodné nasledovné potraviny, bylinky, doplnky stravy a iné rady:

  • kapusta (obsahuje takzvaný vitamín U, ktorý lieči žalúdočnú výstelku)
  • morská soľ (zdroj chlóru pre produkciu kyseliny chlorovodíkovej)
  • nepite veľa vody počas a po jedle (riedite tým kyseliny v žalúdku)
  • dostatočné žuvanie potravy v ústach (aby sa ľahšie trávila v žalúdku a črevách)
  • horké potraviny, doplnky alebo bylinky – napríklad chmeľ, koreň púpavy alebo artičoky (horká chuť stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny)
  • fermentované potraviny (už sú natrávené, preto sa ľahšie strávia v tele a obsahujú aj vlastné kyseliny)
  • vývary z kostí (regenerujú žalúdok a črevá)

Dúfame, že sa vám tento článok páčil a príde vám na úžitok.

A nezabudnite – veľa problémov s trávením nevyplýva zo zvýšenej, ale naopak z nedostatku žalúdočnej kyseliny, aj keď sa to môže často javiť opačne.

zdroj: http://www.alternativnimagazin.cz/nedostatek-zaludecni-kyseliny-zpusobuje-rakovinu-udelejte-si-tento-test/

Tiez sa Vam moze pacit