Starí Rimania nazývali mrkvu – kráľovná zeleniny.
vlastnosti mrkvy:
horúce a vlhké
Mrkva mierne prehrieva telo, takže je to dobrá v chlade a chladnom počasí. A v suchom surovom stave mrkva vyživuje našu telesnú vlhkosť.
Mrkva rekordne obsahuje karotén, ktorú je veľmi pokladaný za uzdravujúcej silu.
Vonkajšia vrstva je mrkvy, je bohatá na karotén, stopové prvky a cukrov než je jadro mrkvy. Z tohto dôvodu čistenie surovej mrkvy nie je žiadúce – len dôkladne umyť korene a má tenkú kožu.
Mrkva je pomaly stráviteľná, takže mrkva môže nasýtiť naše telo.
Červeno-oranžová mrkva má viac karoténu ako žltá a bielej mrkve, chýba.
Čím dlhšia je mrkvy, tým viac obsahuje karotén, ako mrkva krátka a kužeľovitá.
Pri dlhšom skladovaní znižuje množstvo karoténu, zatiaľ čo vädnúca mrkva – zvyšuje.
Po tepelnom spracovaní, mrkva stratí takmer všetky svoje užitočné vlastnosti, takže mrkva, by sa mala jesť iba čerstvá v prírodnéj forme, nie tepelne spracovaná.
Surová mrkva obsahuje:
- užitočné cukry – sacharózy, fruktózy a – až 15%
- vitamíny – B1, B2, A, D
- kyseliny – kyselina askorbová, niacín, listovú, pantoténovú
- éterické oleje
- minerály – vápnik, železo, draslík, sodík, mangán, fosfor
- flavonoidy a antokyány
- karotén, z ktorého naše telo produkuje vitamín A. Tento vitamín pomáha našej pokožke a sliznici ostať v zdravom stave.
- inositol – prevencia a liečba aterosklerózy a metabolické
Surové mrkvy sú dobré na:
- kardio – cievne ochorenia, vysoký krvný tlak
- anémia a strata chuti do jedla, strata sily, vyčerpanie
- ochorenie obličiek a pečene
- ochorenie gastrointestinálneho – traktu, zápcha, odstraňuje červy a Pinworms
- posilňuje činnosť pohlavných žliaz
- mrkva s medom je užitočná na kašeľ a chrapot, prechladnutie
- veľmi užitočná pre malé deti, tehotné ženy a dojčiace matky
- zabraňuje lámaniu nechtov a vypadávanie vlasov
- mrkva má hojivé vlastnosti, takže vypláchnuť ústa s mrkvovou šťavou lieči stomatitídy a ďalšie zápalové procesy. Keď požujete kúsok mrkvy, počet mikroorganizmov v ústach okamžite zmizne
- karotén v mrkve je dôležitý pre zrak, pretože je to časť sietnice
Šťava zo surovej mrkvy má príjemnú sladkú chuť. Môže byť zmiešaný s jablkovým džúsom, pomarančovým džúsom, so zelerom, repou.
Jesdzte surové mrkvy na zdravie a dobrú náladu!
ZDROJ:stylish-women.ru