Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Nejedzte varenú mrkvu, tento poklad prírody treba jesť surový a prečítajte si z akého dôvodu

Starí Rimania nazývali mrkvu – kráľovná zeleniny.

vlastnosti mrkvy:

horúce a vlhké

Mrkva mierne prehrieva telo, takže je to dobrá v chlade a chladnom počasí. A v suchom surovom stave mrkva vyživuje našu telesnú vlhkosť.

Mrkva rekordne obsahuje karotén, ktorú je veľmi pokladaný za uzdravujúcej silu.

Vonkajšia vrstva je mrkvy, je bohatá na karotén, stopové prvky a cukrov než je jadro mrkvy. Z tohto dôvodu čistenie surovej mrkvy nie je žiadúce – len dôkladne umyť korene a má tenkú kožu.

Mrkva je pomaly stráviteľná, takže mrkva môže nasýtiť naše telo.

car2

Červeno-oranžová mrkva má viac karoténu ako žltá a bielej mrkve, chýba.

Čím dlhšia je mrkvy, tým viac obsahuje karotén, ako mrkva krátka a kužeľovitá.

Pri dlhšom skladovaní znižuje množstvo karoténu, zatiaľ čo vädnúca mrkva – zvyšuje.

Po tepelnom spracovaní, mrkva stratí takmer všetky svoje užitočné vlastnosti, takže mrkva, by sa mala jesť iba čerstvá v prírodnéj forme, nie tepelne spracovaná.

Surová mrkva obsahuje:

  • užitočné cukry – sacharózy, fruktózy a – až 15%
  • vitamíny – B1, B2, A, D
  • kyseliny – kyselina askorbová, niacín, listovú, pantoténovú
  • éterické oleje
  • minerály – vápnik, železo, draslík, sodík, mangán, fosfor
  • flavonoidy a antokyány
  • karotén, z ktorého naše telo produkuje vitamín A. Tento vitamín pomáha našej pokožke a sliznici ostať v zdravom stave.
  • inositol – prevencia a liečba aterosklerózy a metabolické

Surové mrkvy sú dobré na:

  1. kardio – cievne ochorenia, vysoký krvný tlak
  2.  anémia a strata chuti do jedla, strata sily, vyčerpanie
  3. ochorenie obličiek a pečene
  4.  ochorenie gastrointestinálneho – traktu, zápcha, odstraňuje červy a Pinworms
  5. posilňuje činnosť pohlavných žliaz
  6. mrkva s medom je užitočná na kašeľ a chrapot, prechladnutie
  7. veľmi užitočná pre malé deti, tehotné ženy a dojčiace matky
  8. zabraňuje lámaniu nechtov a vypadávanie vlasov
  9. mrkva má hojivé vlastnosti, takže vypláchnuť ústa s mrkvovou šťavou lieči stomatitídy a ďalšie zápalové procesy. Keď požujete kúsok mrkvy, počet mikroorganizmov v ústach okamžite zmizne
  10. karotén v mrkve je dôležitý pre zrak, pretože je to časť sietnice

Šťava zo surovej mrkvy má príjemnú sladkú chuť. Môže byť zmiešaný s jablkovým džúsom, pomarančovým džúsom, so zelerom, repou.

Jesdzte surové mrkvy na zdravie a dobrú náladu!

ZDROJ:stylish-women.ru

Tiez sa Vam moze pacit