Krása a životný štýl, Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Púpava lieči rakovinu, obličky, pečeň aj žalúdok: Pripravíte si ju takto

Púpava je extrémne prospešná rastlinka, ktorá veľmi účinne detoxikuje pečeň, lieči alergie, má močopudné vlastnosti, znižuje cholesterol, stimuluje tvorbu žlča a je tiež extrémne prospešná pre tehotné ženy a ženy po prechode.

Najideálnejším časom na zber púpavy je apríl, teda v čase, keď je jej najviac v stave rozkvitnutia. Zbierať ju však môžete aj v priebehu celého leta a jesene.

Natrhajte si ju však v miestach, ktoré nie sú znečistené, teda mimo ciest a iných zdrojov možnej kontaminácie škodlivými látkami.

Všetky časti púpavy majú medicínske vlastnosti, preto je dobré ju zo zeme vybrať pomocou nožíka celú, vrátane koreňov.

Listy púpavy sú výborné do šalátov a môžete ich zmiešať s vajíčkami alebo zemiakmi. Púpavové listy obsahujú viac vitamínov než paradajky či špenát.

Majú väčšie množstvo betakaroténu ako mrkva a sú tiež bohatým zdrojom ostatých dôležitých výživných látok.

Stonky púpavy prečisťujú krv, zmierňujú problémy so žalúdkom, regulujú metabolizmus a stimulujú funkciu žlčníka.

V rôznych zdrojoch ľudovej medicíny sa odporúčajú aj ako silný liek na cukrovku. No a mlieko zo stoniek, ktoré sa považuje za škodlivé, je naopak výborné na odstraňovanie a liečbu bradavíc.

Kvety púpavy sa zasa používajú na výrobu sirupu, ktorý prečisťuje krv, posilňuje ju, zlepšuje trávenie a zmierňuje prejavy kašľu a nachladenia.

Ako si vyrobiť púpavový sirup

Natrhajte približne 400 púpavových kvetov, vložte ich do veľkého zaváraninového skla (alebo viacero menších) a zalejte ich 3 litrami vody.

Potom pridajte 4 citróny a 4 pomaranče pokrájané na plátky a zmes nechajte postáť 24 hodín.

Na druhý deň preceďte zmes cez látku a tekutinu prelejte do hrnca. Pridajte 4 dcl cukru, zamiešajte aby sa rozpustil, priveďte to do varu a na miernom ohni varte približne 90 minút. Často miešajte.

Po dovarení, keď už sirup zhustne, odstavte oheň a prelejte sirup do sterilizovaných sklenených nádob (lejte pomaly, aby skla nepraskli od tepla).

Tento sirup je výborný na liečbu kašľa, nachladenia a bronchitídy. Môže byť podávaný aj deťom.

Ako si vyrobiť púpavový čaj

Natrhajte listy púpavy a vysušte ich na vzduchu. Z vysušených listov si potom bežným spôsobom pripravte púpavový čaj.

Čaj pite vždy čerstvý, môžete si ho dosladiť medom. Med však pridávajte a čaj miešajte vždy len drevenou, nie kovovou lyžičkou.

Koreň púpavy lieči rakovinu

Mocné liečivé účinky púpavy sú známe už po celé storočia. V súčasnosti však najnovší vedecký výskum ukázal, že jej koreň je aj účinným liekom na rakovinu.

Pre využitie koreňa na liečbu je nutné ho očistiť, ošúpať, narezať na malé kúsky a vysušiť na čerstvom vzduchu pre budúce použitie.

Konkrétne je potrebné ho rozložiť na veľkú tácku alebo plech z rúry, umiestniť na suchom mieste s dostatočným prísunom čerstvého vzduchu a nechať sušiť 13 až 14 dní. Hneď ako sa korienky stanú na dotyk v rukách krehké, sú už dostatočne suché.

Uskladňujte ich v sklenených uzatvárateľných nádobách na suchom a tmavom mieste, maximálne 12 mesiacov.

Koreň púpavy prečisťuje obličky, žlčník, pečeň a lymfatický systém. Využíva sa preto nielen pri liečbe rakoviny, ale aj pri ochoreniach ako:

  • žlčové kamene
  • artritída a reuma
  • zápcha
  • žltačka a iné ochorenia pečene
  • akné a ekzémy

Koreň púpavy je tiež extrémne vhodný na liečbu ženských ťažkostí, hlavne pri predchádzaní ochorení prsníkov ako sú rakovina, cysty, tumory či problémy týkajúce sa produkcie materského mlieka a kojenia.

Recept na čaj z koreňa púpavy

Vezmite 10 gramov (4 čajové lyžičky) sušeného púpavového koreňa, vložte ho do hrnca a zalejte 0,6 litrom vody.

Priveďte vodu do varu, zmiernite oheň, prekryte prikrývkou a na miernom ohni povarte 5 až 10 minút.

Potom nechajte čaj vychladnúť. Užívajte 3 poháre denne (3 x 2 dcl).

zdroj:www.bajecnylekar.sk

Tiez sa Vam moze pacit