Krása a životný štýl, Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Sezóna medvedieho cesnaku je tu opäť! Prinášame vám jeho blahodarné účinky a tiež ako ho zbierať a skladovať

Jarné prečisťovanie po dlhých zimných dňoch nám padne vhod predovšetkým ak sme počas chladného obdobia do tela nedostávali dostatok vitamínov v čerstvej forme. Čo lepšie môžete urobiť pre svoje telo ako pripraviť si niečo naozaj chutné z prvého posla jari – medvedieho cesnaku?

cxyvfdbg
wikipedia.org

Medvedí cesnak je malý zázrak, ktorý je najlepší ak si ho nazbierame voľne v prírode. Počas sezóny sa dá kúpiť aj v niektorých obchodných reťazcoch. Pomáha nášmu zdraviu a okrem toho ešte aj spestrí našu kuchyňu. Budú ho milovať aj deti. Explóziu chutí dosiahnete, ak si medvedí cesnak pripravíte na cestoviny. Len tak, na oleji a s jemný dochutením byliniek. Jar sa začína, priatelia!

dsfdg
wildjaeger.com

Kde ho zohnať?

Medvedí cesnak rastie na vlhkých miestach, prevažne na lúkach, ktoré sú bohaté na humus. Nenájdete ho však na slnku vystavených miestach. Medvedí cesnak sa rád ukrýva do tieňa stromov a najľahšie ho nájdete v lužných lesoch, pod krovinami, či v listnatých horských porastoch. Vyberte sa teda na prechádzku do lesa a nezabudnite si vziať košík. Ak natrafíte na dobrý zdroj, zásoby medvedieho cesnaku nebudú mať konca kraja. Pýtate sa, ako zistíte, či ste na správnom mieste? Jednoducho. Prezradí vám to váš nos. Medvedí cesnak má prenikavú cesnakovú vôňu, ktorá vám udrie do nosa okamžite, keď sa dostanete do blízkosti jeho porastu. Zaručene ho zacítite skôr, než ho uvidíte. V bohatých zhlukoch ho nájdete najmä v apríli a v máji, no keď sa poobzeráte natrhať si ho môžete už aj počas teplejších marcových dní.

Prírodné antibiotikum

Medvedí cesnak má mohutné liečivé účinky. Kedysi sa o ňom hovorilo ako o najsilnejšom lekárovi a po zimnom spánku ho vyhľadávali nielen ľudia, ale aj medvede. Dôvod, prečo to robili, je prostý. Po zime sa im žiadalo prečistiť si žalúdok, cievy aj črevá.

Nie je cesnak ako cesnak

V porovnaní s cesnakom, ktorý používame v kuchyni počas celého roka, nemá medvedí cesnak iné vlastnosti, iba ak tie, že je podstatne liečivejší. Mimoriadne vhodný je počas jarných detoxikačných kúr, dokonale prečistí krv a vylieči každú kožnú chorobu – aj obyčajné suché ruky, s ktorými si neviete rady odkedy začalo mrznúť ani s tým najmastnejším krémom. Vynikajúce výsledky prináša aj pri liečbe suchého kašľa, čerstvý sa konzumuje najmä ak trpíte vlhkým hlienovitým kašľom. Konzumovať ho môžete čerstvý narezaný nadrobno na pečive s maslom, prípadne si ho dávať do omáčok. Denne ho možno používať ako koreninu do akýchkoľvek jedál. Výborne ochutí tak polievky, ako omáčky a dokonca aj mäso.

Ako ho upraviť

Úprava medvedieho cesnaku je mimoriadne jednoduchá. Tepelne sa spracováva tak isto, ako špenát, či šalát. Jeho účinky sa znásobujú, ak k nemu pridáte štipku pŕhľavy, či špenátu. Listy medvedieho cesnaku sa zbierajú ešte v apríli a v máji, teda pred kvitnutím jeho kvetov. V neskorej jeseni a v zime nájdete aj jeho cibule. V princípe sú tieto cibule, alebo strúčiky na nerozoznanie od obyčajného cesnaku. Divý, alebo medvedí cesnak je však aromatickejší, silnejší aj zdravší.

Účinky na zdravie

Medvedí cesnak účinkuje na rôznych miestach. Okrem vyššie spomenutých prečisťovacích vlastností na ľudský organizmus a pri liečbe kašľa, je vynikajúci aj na vápenatenie ciev a podporujú pamäť. Priaznivo pôsobí na žalúdočné problémy a tráviace ťažkosti. Ľudia, ktorí majú problém s pravidelnou stolicou ho konzumujú ako prírodné preháňadlo. Paradoxne, bojuje proti zapekaniu, no rovnako bojuje aj proti prudko prebiehajúcim hnačkám, plynatosti a črevným kolikám. Ak sa vám podarilo do svojho tela dostať hlísty, alebo škrkavky, rýchlo sa poriadne najedzte medvedieho cesnaku. Vnútorné parazity vyženie z vášho tela von a v počiatočnom štádiu ani nebudete musieť navštevovať lekára. Srdcové poruchy, nespavosť, závraty a tlak v hlave sú len drobnosťami, ktoré sa pravidelnou konzumáciou tejto zázračnej rastlinky dokážu dať do poriadku.

Ako ho užívať?

Medvedí cesnak si môžete pripravovať v jedle ako koreninu, no zle vám nespraví ani originálna domáca tinktúra, či víno.

Ako koreninu si čerstvé listy medvedieho cesnaku len pokrájajte a za čerstva pridávajte do teplých jedál alebo studených pokrmov. Takisto ho môžete dať vysušiť, intenzita jeho vône však procesom sušenia zoslabne.

Tinktúru z medvedieho cesnaku si pripravíte jednoducho tak, že sklenú fľašu celú naplníte nadrobno pokrájanými lístkami rastliny. Toto zalejeme 40% ovocným liehom a necháme odstáť na slnečnom mieste aspoň celé dva týždne. Takúto tinktúru môžete potom užívať denne, približne pol kávovej lyžičky, ktorú zapijete vlažnou vodou.

Víno z medvedieho cesnaku je mimoriadne nezvyčajné, no na počudovanie veľmi lahodné. V štvrť litri suchého bieleho vína povarte za hrsť nasekaných lístkov medvedieho cesnaku a oslaďte cukrom, alebo medom podľa chuti. Takéto víno môžete piť denne, no v malom množstve ako chuťovku ku knihe, či k televízii.

Dajte nám vedieť, aké máte s medvedím cesnakom skúsenosti vy.

zdroj: livestrong.com

Tiez sa Vam moze pacit