Krása a životný štýl, Prírodná medicína, Zdravie a životospráva

Skutočná pravda o mikrovlnkách, ktorú každý ignoruje

Počas druhej svetovej vojny dvaja britskí vedci vynašli trubicu, ktorá dokázala produkovať mikrovlnné žiarenie. Nazvali ju magnetron.

Keď potom skombinovali magnetron s britským radarovým systémom, mikrovlny boli schopné spozorovať nemecké stíhačky, ktoré na Anglicko podnikali bombardovacie misie.

Percy LeBaron Spencer z firmy Raytheon náhodou tiež objavil, že mikrovlné žiarenie je schopné uvariť jedlo, keď sa v jeho vrecku počas pokusov roztopila tyčinka.

Netrvalo dlho a prvé mikrovlnné trúby dorazili na trh. Spočiatku boli veľké a ťažké a skôr pripomínali chladničku. Postupne sa zmenšovali a stal sa z nich bežný domáci spotrebič.

Súčasné štúdie však zisťujú, že mikrovlnky môžu vážne ohroziť vaše zdravie.

Ako mikrovlnky varia jedlo?

Striedavé elektromagnitcké pole spôsobuje, že atómy sú nútené meniť svoju magnetickú orientáciu.

To následne spôsobuje vibrácie a trenie molekúl vody, ktoré sa nachádzajú v jedle.

Vonkajším prejavom týchto vibrácií je zvýšenie teploty ohrievaných potravín. To je základný princíp, na ako mikrovlnky fungujú.

Ako môžu byť mikrovlnky nebezpečné?

Každá mikrovlnka je navrhnutá tak, aby sa mikrovlné žiarenie o frekvencii okolo 2,45 GHz sa nachádzalo len v jej vnútri a neprenikalo von. To sa dosahuje pomocou takzvanej faradayovej klietky (kovového obalu).

Problém je, že táto mriežka nie je dokonalá a malá časť žiarenia sa vždy dostane von.

Situácia sa časom, ako mikrovlnka starne, ešte zhoršuje, pretože dvierka neustálym používaním horšie priliehajú.

Keďže intenzita žiarenia vo vnútri je veľmi vysoká, potom stačí, že aj pár uniknutých percent žiarenia dokáže telu škodiť. Človek si to bohužiaľ uvedomí až vtedy, keď už došlo k poškodeniu.

Ako mikrovlné žiarenie škodí nášmu telu?

Tu je zoznam možných následkov, ktoré môže spôsobiť mikrovlné žiarenie:

  • vývojové defekty plodu – tehotné ženy by sa nemali zdržiavať v blízkosti mikrovlniek
  • rakovina
  • katarakty – v dôsledku nedostatočného množstva krvných ciev v oku, ktoré by zmiernili bunkovú záťaž a odviedli preč nahromadené teplo
  • oslabená imunita
  • znížená odolnosť voči virálnym a bakteriálnym infekciám
  • mnohé iné vážne ochorenia

Na úvodnom obrázku môžete napríklad vidieť výsledok pokusu, keď sa jedna rastlina zalievala vodou prevarenou na plyne (vzorka č.1) a druhá v mikrovlnke (vzorka č.2). Samozrejme po prevarení sa nechala voda najprv vychladnúť.

Kým prvej rastlinke sa celkom darilo, druhá po čase uhynula.

Čo robia mikrovlnky s naším jedlom?

Mikrovlné rúry neškodia len priamo prostredníctvom unikajúceho žiarenia do prostredia, ale aj priamo menia štruktúru a zdravotnú nezávadnosť ohrievaného jedla.

Príčinou je fakt, že mikrovlné žiarenie dokáže trhať chemické molekulárne väzby.

Švajčiarsky vedec Hans Hertel vo svojej štúdii zistil, že mikrovlny degradujú a ochudobňujú potraviny o mnohé živiny. Žiarenie totiž ničí a deformuje molekuly v jedle a tiež v ňom vytvára nebezpečné toxické zlúčeniny.

V roku 1992 štúdia združenia Search for Health (Hľadáme zdravie) skúmala vplyv konzumácie zeleniny ohrievanej v mikrovlnkách na zdravie účastníkov štúdie.

Zistila nasledovné:

  • rapídne sa zvýšila hladina cholesterolu v krvi
  • znížila sa úroveň hemoglobínu až na hranicu anémie
  • zvýšil sa počet leukocytov (čo znamená otrava a bunkové poškodenia)

Ak by sme sa pozreli napríklad na zloženie materského mlieka, tak po jeho zohriatí v mikrovlnke stratí až 96% protilátok. Dochádza v ňom tiež k zmene štruktúry aminokyselín, čím sa zvýrazňujú jeho imunologické abnormality.

Záver

Aj keď sú mikrovlnky dostatočne tesnené, stále môžete byť vystavení nebezpečným úrovniam elektromagnetického žiarenia.

Americká EPA (Agentúra pre ochranu životného prostredia) limituje expozíciu elegromagnetickému poľu na 0.5 až 2.5 mG.

Ak stojíte 15 cm od mikrovlkny počas jej chodu, budete v priebehu pár minút vystavení žiareniu 100 až 500 mG. Dokonca, aj keby ste od nej stáli 1 meter, stále absorbujete dávku 1 až 25 mG!

Mikrovlnky sú možno pohodlnejšie a rýchlejšie než klasické rúry, avšak obchudobňujú jedlo o živiny a vytvárajú toxické látky, čo vám za to trochu pohodlia naozaj nestojí.

Tiez sa Vam moze pacit