Mnoho ľudí skúša rôzne typy diét a aj napriek tomu majú problém schudnúť alebo udržať si zdravie.
Zabúdajú však na to, že pre rôznych ľudí je vhodná iná diéta a nájsť tú správnu nie je vôbec ľahká úloha. Navyše to môže zabrať veľa času a námahy.
To, čo je pre vás vhodné, do veľkej miery ovplyvňuje vaša súčasná postava, denná rutina, zvyky a ďalšie faktory.
Medzi jeden z takýchto faktorov, ktorý málokto berie do úvahy, je aj vaša krvná skupina.
Doktor Peter J. D’Adamo preto vytvoril návod, ktorý je založený na krvných skupinách a osobnosti danej osoby.
Ako vysvetľuje:
„Keď diskutujeme o diéte, nehovoríme nutne o pláne na chudnutie. Schudnutie je vedľajším efektom správne nastavenej diéty. Pod diétou však rozumieme širší okruh toho, akým spôsobom sa stravujeme.“
Tuto nasledujú podrobnosti toho zaujímavého konceptu.
Krvná skupina A
Ľudia s krvnou skupinou A uprednostňujú štruktúrovaný, rytmický a harmonický život. Sú radi obklopení pozitívnou a podporujúcou komunitou ľudí.
Podľa doktora D’Adama je pre ľudí s touto krvnou skupinou nadmieru vhodná vegetariánska strava. Prechod od mäsitej na vegetariánsku stravu bude pre nich znamenať výrazný úbytok na váhe.
Okrem toho verí, že ľudia s krvnou skupinou A by mali jesť čistú a čerstvú bio stravu.
„Nedokážem ani dostatočne zdôrazniť, ako kriticky dôležitá je táto zmena stravovania pre citlivý imunitný systém týchto ľudí. S uvedenou diétou dokážu naštartovať imunitný systém a zastaviť rozvoj rôznych život ohrozujúcich chronických ochorení“.
Krvná skupina B
Podľa doktora D’Adama, ľudia s krvnou skupinou B „majú silný potenciál na flexibilnosť a schopnosť prežívať v meniacich sa podmienkach. Sú však tiež náchylní na nerovnováhy, keďže sa v nich tvorí viac stresového hormónu kortizolu“.
Ako uvádza jeho návod, títo ľudia priberajú hlavne kvôli konzumácii jedál, ktoré ovplyvňujú ich metabolizmus, vrátane pšenice, arašidov, kuracieho mäsa, paradajok, kukurice, pohánky, šošovice a sezamových semienok.
Doktor D’Adamo odporúča, aby ľudia s krvnou skupinou B vymenili kuracie mäso za jahňacie, králičie, kozie či baranie mäso, prípadne za zverinu.
Mali by tiež konzumovať skôr nízkotučné mliečne výrobky a viac čerstvej listovej zeleniny.
Krvná skupina AB
Ľudia s krvnou skupinou AB majú podľa príručky nízku hladinu žalúdočnej kyseliny, čo ovplyvňuje hlavne trávenie mäsa. Nedostatočne strávené mäso sa potom mení a ukladá v tele v podobe tuku.
Tento problém sa dá odstrániť tak, že budú jesť menšie porcie, no častejšie.
Táto skupina ľudí by sa mala tiež vyhýbať alkoholu a kofeínu. Platí to hlavne v stresových situáciách.
Je pre ne vhodné konzumovať potraviny ako sú mliečne výrobky, zelená listová zelenina, kvalitné fermentované tofu (nie priemyselne vyrábané) a tiež ryby a iné morské živočíchy.
Doktor D’Adamo im tiež odporúča, aby „sa vyhýbali údeným a inak spracovaným mäsovým výrobkom. Tieto potraviny môžu u ľudí s nízkou hladinou žalúdočných kyselín spôsobovať rakovinu žalúdka“.
Krvná skupina O
Oproti ľuďom s krvnou skupinou AB majú ľudia s krvnou skupinou O naopak, vyššiu hladinu žalúdočnej kyseliny. Sú preto lepší v trávení jedál bohatých na mäso a bielkoviny.
Z uvedeného dôvodu môžu títo ľudia bez obáv jesť veľa mäsa.
Na druhej strane by sa mali vyhýbať konzumácii veľkého množstva sacharidov a zvlášť zrnovín, ktoré premieňajú na tuk a triglyceridy.
Dr. D’Adamo odporúča, aby ľudia s krvnou skupinou O jedli chudé mäso, mäso v bio kvalite, ovocie a zeleninu. Navyše, mali by sa vyhýbať alkoholu, kofeínu, mlieku a pšeničným výrobkom.