Krása a životný štýl, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

5 vecí, ktoré by ste nikdy nemali robiť po jedle!

Po dobrej večeri si väčšina ľudí zvykne ľahnúť, popozerať televízor či len tak si lebediť.

Ak patríte medzi tých, ktorí majú tento alebo zopár ďalších hrozných zvykov, tak vedzte, že to môže mať neblahé následky na vaše zdravie.

V dnešnom článku vám prezradíme 5 činností, ktoré by ste po výdatnom obede alebo večeri nemali nikdy robiť.

1. Spať

Ak po jedle idete do postele, je vyššie riziko, že budete trpieť nadúvaním, nepohodlím alebo problémom so spánkom.

V ležmej polohe sa jedlo v žalúdku horšie trávi a hrozí, že namiesto čriev sa bude presúvať späť do pažeráka. Vy sa potom môžete ráno zobudiť so silným pálením záhy.

Týmto si navyše zvyšujete šance ochorenia na rakovinu pažeráka.

Podľa štúdie vykonanej na Fakulte medicíny pri Univerzite v Ioannine, ľudia, ktorí po jedle čakajú dlhšie než si ľahnú do postele, majú nižšie riziko mozgovej mŕtvice.

Odporúčame vám preto neísť do postele aspoň pár hodín po jedle.

2. Fajčiť

Ak ste fajčiarom, potom si zrejme radi vychutnáte cigaretku po každom jedle. Nerobte to. Radšej počkajte aspoň hodinu až dve.

Cigarety obsahujú nikotín, ktorý sa môže naviazať na voľný kyslík v potrave potrebný pre proces trávenia. Nedostatočným trávením potom telo zo stravy vstrebá do krvi väčšie množstvo karcinogénov.

Niektoré štúdie dokonca zistili, že 1 cigareta vyfajčená hneď po jedle sa rovná 10 cigaretám vyfajčeným inokedy.

Toxické látky z cigarety navyše výrazne zvyšujú riziko nielen rakoviny pľúc, ale aj hrubého čreva a žalúdka.

3. Jesť ovocie

Experti odporúčajú, že ovocie by sme mali jesť pred jedlom na prázdny žalúdok, nie po jedle ako dezert.

Dôvodom je skutočnosť, že na trávenie ovocia sú potrebné iné enzýmy než na klasické varené jedlá. Navyše, ovocie obsahuje pomerne veľa cukru, ktorý si pre svoju absorpciu vyžaduje dlhší čas.

Jedenie ovocia na prázdny žalúdok vám umožní využiť z neho všetky nutričné látky, vrátane vitamínov, minerálov a vlákniny.

Naopak, ak ovocie zjete ako posledné, privodíte si nafukovanie, plynatosť, grganie alebo pálenie záhy.

4. Sprchovať sa

Horúca sprcha zvyšuje prekrvenie rúk, nôh a pokožky. Táto krv potom chýba v žalúdku a tráviacom systéme.

Výsledkom môže byť zlé trávenie a bolesti brucha či žalúdka.

So sprchou preto počkajte niekoľko hodín. Ak to nejde, tak si radšej dajte studenšiu sprchu.

5. Piť čaj

Hneď po jedle nikdy nepite čierny čaj, pretože jeho obsah tanínov narúša absorpciu železa v črevách. Taníny sa totiž viažu na bielkoviny a železo.

Mnohé štúdie potvrdili, že pitie čierneho čaju vedie až k 87% zníženiu absorpcie tohto potrebného prvku pre tvorbu červených krviniek.

Výsledkom potom môže byť anémia, strata chuti do jedla, studené nohy a ruky, slabosť, závrate, extrémna únava či bledá pokožka.

Záver

Ako vidíte, existuje zopár vecí, ktoré veľa ľudí po jedle robí, no nemali by a ani o tom netušia.

Zapamätajte si, že po jedle by malo telo dostať čas a pokoj, aby prijatú potravu dokázalo správne stráviť. Dobré trávenie je totiž neraz dôležitejšie než samotná strava.

S menej kvalitnými tehlami a dobre odvedenou prácou dom postavíte. Ak však vezmete hoci aj tie najkvalitnejšie tehly a len tak ich nahádžete na kopu, dom sa z nich sám nepostaví.

Tiez sa Vam moze pacit