Prírodná medicína, Zdravie a životospráva

60 alkalických potravín, ktoré bojujú s rakovinou, zápalmi, cukrovkou a dokonca aj s chorobami srdca.

pH vášho vnútorného prostredia vie do veľkej miery rozhodnúť o tom, aký zdraví alebo chorí budete. Hodnota nad 7,4 sa považuje za optimálnu. Výrazne nižšie od toho sa už jedná o prekyslenie tela.

Nemýľte si to však s pH krvi, ktorá sa drží vždy vo veľmi úzkom rozmedzí. Pri pH telesných tekutín to však už tak celkom neplatí.

Ako však zabezpečiť, aby pH nášho vnútorného prostredia bolo optimálne?

Jedným z najjednoduchších spôsobov je takzvaná alkalická diéta. To je taká diéta, ktorá sa skladá prevažne z ovocia a zeleniny.

Dnes vám dáme zoznam 60 takýchto alkalických potravín. Čím viac ich budete jesť, tým ľahšie sa pH vášho tela udrží v zdravom pásme.

Vedci uvádzajú, že predchádzaním prekyslenia tela zabránite vzniku rakoviny, zápalov, cukrovky, ochoreniam srdca a množstva ďalších ochorení.

Poďme teda na to. Potraviny si rozdelíme do 5 kategórií:

1. Alkalizujúce potraviny s vysokým podielom bielkovín

Medzi ne patria hlavne nasledovné:

  • čerstvo pomleté ľanové semienka (dlhé státie spôsobuje ich oxidáciu)
  • tofu (len fermentované tradičným spôsobom)
  • mandle
  • proso
  • jedlé gaštany
  • vlašské orechy
  • konopné semienka (dnes sú už považované za super potravinu)

2. Alkalizujúce ovocie

Medzi takéto ovocia patria nasledovné druhy:

  • červený melón
  • mangold (extrémne bohatý na antioxidanty)
  • bobuľové ovocie
  • figy
  • jablká
  • paradajky
  • hrozno
  • tropické ovocia (mangostána – kráľovná ovocia)
  • datle
  • citróny
  • banány
  • limetky
  • mandarínky
  • ananás
  • avokádo
  • marhule
  • banány
  • kokosové orechy
  • pomaranče

3. Alkalizujúca zelenina

Do tejto skupiny zaraďujeme predovšetkým:

  • mrkva
  • zelená fazuľka
  • cibuľa
  • kapusta
  • baklažán
  • výhonky rôzneho druhu
  • špenát
  • horčičné listy
  • huby
  • kvaka
  • zeler
  • pšeničné klíčky
  • cesnak
  • cvikla(červená repa)
  • púpava (listy a korene)
  • uhorka
  • brokolica
  • hrach
  • paštrnák
  • spirulina
  • moringa
  • chlorella
  • karfiol
  • alfa alfa
  • jačmenné klíčky
  • morské riasy
  • jedlé kvety
  • šalátové listy

4. Alkalizujúce korenia

  • sójová omáčka (len tradične fermentovaná)
  • indické kari
  • kurkuma
  • čili papričky
  • škorica
  • zázvor
  • horčica
  • mnohé ďalšie bylinky (bazalka, mäta, tymian a podobne)

5. Ostatné alkalizujúce potraviny

  • molasa (z cukrovej trstiny)
  • minerálne vody (najlepšie s obsahom vápnika a horčíka v pomere 1:1 alebo aspoň 2:1, čím viac horčíka tým lepšie)
  • čerstvé zeleninové šťavy
  • jablčný ocot(je kyslý, ale v tele metabolicky podporuje zásaditosť)
  • včelí peľ
  • probiotiká
  • šťavy z klíčkov a tráv

Samozrejme, tento list nie je vyčerpávajúci. Mnohé ďalšie potraviny majú na telo alkalizujúce účinky.

V tomto článku sme uviedli len tie najznámejšie a najľahšie dostupné potraviny (okrem niektorého tropického ovocia).

Tiez sa Vam moze pacit