Krása a životný štýl, Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

7 obľúbených kombinácií potravín, ktoré vám môžu zruinovať vaše zdravie!

Aj deti vedia, že jedenie fazule spolu so sýtenými malinovkami môže priniesť nečakané následky.

Existujú však kombinácie potravín, ktoré sú medzi ľuďmi pomerne obľúbené, no môžu vážne ohroziť trávenie či dokonca z nich môžete aj ochorieť.

Uznávaní odborníci na výživu odporúčajú, aby ste sa vyhýbali nasledovným 7 kombináciám potravín.

1. Syrový sendvič (hrianka alebo toast) a káva

Keď nemáme veľa času a chceme sa rýchlo najesť, často siahneme po sendviči alebo hrianke so syrom a k tomu vypijeme kávu. Ak to však urobíme, razom zrušíme všetky zdravotné prínosy syru.

Vtedy totiž jednoduché sacharidy v pečive bránia správnemu stráveniu vápnika v syre. Trpieť tým bude nielen váš nervový, ale aj srdcovocievny systém.

Navyše, keď do toho zamontujete ešte kávu, efekt bude o to silnejší.

Ak máte radi syrové sendviče, potom aspoň nahraďte kávu napríklad zeleným čajom.

2. Paradajky a uhorky

Paradajky a uhorky predstavujú pomerne obľúbenú kombináciu, hlavne v letných šalátoch.

Posledné výskumy však ukazujú, že skombinovanie týchto dvoch potravín môže narúšať biochemické reakcie vo vašom tele. Najhoršie z dôsledkov sú pálenie v bruchu a opuchy.

Navyše, vitamíny z oboch týchto potravín sa v čreve nestrávia a nevstrebú správne. Snažte sa preto paradajky a uhorky jesť oddelene.

3. Mäso a zemiaky

Kto by dokázal odolať pečenému kuraciemu či bravčovému mäsu s porciou zemiakov či hranolčekov? Problém je, že ide o kombináciu veľmi ťažkú na váš tráviaci systém.

Škroby nachádzajúce sa v zemiakoch si vyžadujú zásadité tráviace šťavy a bielkoviny z mäsa zasa kyslé. Zásadité s kyslým sa však navzájom neutralizuje a tak mäso so zemiakmi bude trčať vo vašom žalúdku pomerne dlhú dobu.

Výsledkom môže byt bolesť žalúdka, pálenie záhy, nadúvanie a mnohé iné tráviace ťažkosti.

Ako prílohu k mäsu si zvoľte radšej zeleniny bez škrobov, ako napríklad špargľu, brokolicu, karfiol, zelenú fazuľku alebo cuketu.

4. Cestoviny a mäso

Ten istý dôvod ako v predošlom prípade (škroby a bielkoviny) platí aj u cestovín s mäsom, ako sú napríklad špagety s kuracím mäsom alebo s bolognese omáčkou.

Vaše slinné žľazy produkujú enzým ptyalín a amylázu, ktoré menia cestoviny ja jednoduché sacharidy. Následne, keď jednoduché sacharidy obalia mäso, v žalúdku môže potom vzniknúť nebezpečná zlúčenina, ktorá spôsobuje cukrovku a kardiovaskulárne ochorenia.

Je preto lepšie jesť cestoviny osobitne.

Vhodnejšie sú tiež cestoviny zo špeciálnej tvrdej pšenice (durum wheat) a tie skombinovať s bylinkovými omáčkami, ako napríklad s bazalkovou alebo aglio omáčkou.

5. Pivo a arašidy

Ide o zrejme najobľúbenejšiu kombináciu na posedenie pri pive. Kto by nemiloval pojedať slané arašidy popri pití piva?

Problém je, že alkohol aj soľ spôsobujú dehydratáciu. Keď sa skombinujú, efekt je o to silnejší. Navyše, slané arašidy budú povzbudzovať dať si stále ďalšie a ďalšie pivo.

Pri pití piva je dobré ho dopĺňať čistou vodou, aby ste sa vyhli dehydratácii a nepríjemnej opici na ďalší deň.

6. Mlieko a ananás

Niektoré druhy kyslého ovocia spomaľujú trávenie, hlavne ak sa konzumujú ráno.

Okrem toho, ananás obsahuje inak veľmi prospešný enzým bromelain, ktorý však v kombinácii s mliekom môže viesť k miernym otravám z jedla.

Namiesto ananásu si do mlieka pridajte radšej sušené marhule alebo slivky.

7. Mlieko a banán

Banánové mliečne koktejly sa v poslednej dobe stali populárne obzvlášť u ľudí zastávajúcich zdravý životný štýl.

Odborníci na výživu však radia, že sladké druhy ovocia by sa mali konzumovať oddelene, pretože v žalúdku zostávajú dlhšiu dobu a spomaľujú trávenie (hlavne keď sa jedia s inými potravinami).

Navyše aj mlieko by sa malo piť samostatne a nemiešať s inými potravinami.

Banány je lepšie konzumovať v čase medzi dvoma hlavnými jedlami. Dajte si ich samé napríklad na desiatu alebo na olovrant.

Tiez sa Vam moze pacit