Aj deti vedia, že jedenie fazule spolu so sýtenými malinovkami môže priniesť nečakané následky.
Existujú však kombinácie potravín, ktoré sú medzi ľuďmi pomerne obľúbené, no môžu vážne ohroziť trávenie či dokonca z nich môžete aj ochorieť.
Uznávaní odborníci na výživu odporúčajú, aby ste sa vyhýbali nasledovným 7 kombináciám potravín.
1. Syrový sendvič (hrianka alebo toast) a káva
Keď nemáme veľa času a chceme sa rýchlo najesť, často siahneme po sendviči alebo hrianke so syrom a k tomu vypijeme kávu. Ak to však urobíme, razom zrušíme všetky zdravotné prínosy syru.
Vtedy totiž jednoduché sacharidy v pečive bránia správnemu stráveniu vápnika v syre. Trpieť tým bude nielen váš nervový, ale aj srdcovocievny systém.
Navyše, keď do toho zamontujete ešte kávu, efekt bude o to silnejší.
Ak máte radi syrové sendviče, potom aspoň nahraďte kávu napríklad zeleným čajom.
2. Paradajky a uhorky
Paradajky a uhorky predstavujú pomerne obľúbenú kombináciu, hlavne v letných šalátoch.
Posledné výskumy však ukazujú, že skombinovanie týchto dvoch potravín môže narúšať biochemické reakcie vo vašom tele. Najhoršie z dôsledkov sú pálenie v bruchu a opuchy.
Navyše, vitamíny z oboch týchto potravín sa v čreve nestrávia a nevstrebú správne. Snažte sa preto paradajky a uhorky jesť oddelene.
3. Mäso a zemiaky
Kto by dokázal odolať pečenému kuraciemu či bravčovému mäsu s porciou zemiakov či hranolčekov? Problém je, že ide o kombináciu veľmi ťažkú na váš tráviaci systém.
Škroby nachádzajúce sa v zemiakoch si vyžadujú zásadité tráviace šťavy a bielkoviny z mäsa zasa kyslé. Zásadité s kyslým sa však navzájom neutralizuje a tak mäso so zemiakmi bude trčať vo vašom žalúdku pomerne dlhú dobu.
Výsledkom môže byt bolesť žalúdka, pálenie záhy, nadúvanie a mnohé iné tráviace ťažkosti.
Ako prílohu k mäsu si zvoľte radšej zeleniny bez škrobov, ako napríklad špargľu, brokolicu, karfiol, zelenú fazuľku alebo cuketu.
4. Cestoviny a mäso
Ten istý dôvod ako v predošlom prípade (škroby a bielkoviny) platí aj u cestovín s mäsom, ako sú napríklad špagety s kuracím mäsom alebo s bolognese omáčkou.
Vaše slinné žľazy produkujú enzým ptyalín a amylázu, ktoré menia cestoviny ja jednoduché sacharidy. Následne, keď jednoduché sacharidy obalia mäso, v žalúdku môže potom vzniknúť nebezpečná zlúčenina, ktorá spôsobuje cukrovku a kardiovaskulárne ochorenia.
Je preto lepšie jesť cestoviny osobitne.
Vhodnejšie sú tiež cestoviny zo špeciálnej tvrdej pšenice (durum wheat) a tie skombinovať s bylinkovými omáčkami, ako napríklad s bazalkovou alebo aglio omáčkou.
5. Pivo a arašidy
Ide o zrejme najobľúbenejšiu kombináciu na posedenie pri pive. Kto by nemiloval pojedať slané arašidy popri pití piva?
Problém je, že alkohol aj soľ spôsobujú dehydratáciu. Keď sa skombinujú, efekt je o to silnejší. Navyše, slané arašidy budú povzbudzovať dať si stále ďalšie a ďalšie pivo.
Pri pití piva je dobré ho dopĺňať čistou vodou, aby ste sa vyhli dehydratácii a nepríjemnej opici na ďalší deň.
6. Mlieko a ananás
Niektoré druhy kyslého ovocia spomaľujú trávenie, hlavne ak sa konzumujú ráno.
Okrem toho, ananás obsahuje inak veľmi prospešný enzým bromelain, ktorý však v kombinácii s mliekom môže viesť k miernym otravám z jedla.
Namiesto ananásu si do mlieka pridajte radšej sušené marhule alebo slivky.
7. Mlieko a banán
Banánové mliečne koktejly sa v poslednej dobe stali populárne obzvlášť u ľudí zastávajúcich zdravý životný štýl.
Odborníci na výživu však radia, že sladké druhy ovocia by sa mali konzumovať oddelene, pretože v žalúdku zostávajú dlhšiu dobu a spomaľujú trávenie (hlavne keď sa jedia s inými potravinami).
Navyše aj mlieko by sa malo piť samostatne a nemiešať s inými potravinami.
Banány je lepšie konzumovať v čase medzi dvoma hlavnými jedlami. Dajte si ich samé napríklad na desiatu alebo na olovrant.