Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Arzén a olovo: Prečítajte si toto predtým, než nabudúce skonzumujete ryžu.

Ryža je v mnohých krajinách sveta základnou potravinou. Otázka teda znie, či niektoré jej druhy nie sú pre človeka nebezpečné?

Tak napríklad, obavy z olova v ryži sú založené na vedeckom výskume. Výskumníci pred časom prišli so štúdiou, ktorá odhalila vysoké hladiny olova v importovanej ryži.

Čo ukázali testy ryže

Ako sa však neskôr ukázalo, výsledky testov mohli byť skreslené chybným testovacím zariadením.

Prvý, kto prezentoval alarmujúce výsledky testov, bol Tsanangurayi Tongesayi, doktorant na Monmouth Univezite v New Jersey v roku 2013.

Vykonal testy ryže dovezenej z Číny, Taiwanu, Butánu, Indie, Thajska a Talianska, ktoré ukázali mieru kontaminácie olovom na úrovni 6 až 12 častí na milión (ppm).

Je to takmer 10 násobne viac, než je považované za bezpečné.

Avšak, keď sa neskôr testy opakovali, aby mohla byť štúdia publikovaná v Žurnále vied prírodného prostredia a zdravia, úroveň už bola len 1 časť na milión, čo je nepomerne menej ako v predošlých meraniach.

Výskumník preto odoslal meracie zariadenia späť výrobcovi, ktorý neskôr potvrdil, že prístroje boli zle nakalibrované.

Výskumníci sa stále pokúšajú zmerať skutočné zamorenie ryže olovom pomocou iných metód, no nateraz sa zdá, že olovo problém nepredstavuje.

Ryža a arzén

Iná situácia je však s arzénom. V tomto prípade sa opakovane potvrdilo, že až 60% ryže a produktov z nej dostupných na trhu vykazuje prekročené limity.

Natíska sa tu otázka, odkiaľ sa v ryži arzén berie?

Arzén sa môže prirodzene vyskytovať vo vode, pôde a kameňoch, pričom jeho výskyt sa v jednotlivých lokalitách líši. Je tiež súčasťou niektorých pesticídov.

Arzén má tú vlastnosť, že sa môže ľahko dostať do potravinového reťazca kvôli jeho akumulácii tak v rastlinách, ako aj v živočíchoch. Po jeho skonzumovaní ľuďmi má potom výrazne negatívny vplyv na zdravie.

Arzén je hlavným dôvodom, prečo by ste sa mali snažiť obmedzovať vašu konzumáciu ryže.

Ak však ryžu obľubujete a nechcete sa jej vzdať, potom sa aspoň snažte zadovážiť si také druhy, ktoré vykazujú menšiu mieru kontaminácie arzénom.

Záver

Z testov vyplýva, že medzi ryžu s nižším výskytom arzénu patrí napríklad ryža z Kalifornie. Prípadne sa zamerajte na také značky, ktoré o sebe cielene tvrdia, že obsahujú nízke hladiny tohto toxického kovu.

U arzénu v ryži sa nestačí spoliehať na označenie „bio“ alebo „organic“, pretože bio ryža sa môže kľudne pestovať na pôde a vode s vysokým prirodzeným výskytom tohto prvku.

Tiez sa Vam moze pacit