Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Borovicové šišky vás nabijú energiou a zdravým. Keď pôjdete do lesa, určite si ich zopár zoberte so sebou domov.

Je to už nejaký čas, čo človek pozná liečivé účinky šišiek a snaží sa ich využiť vo (nielen) vo svoj prospech. Dokonca aj obyčajná prechádzka borovicovým lesom vás dokáže naplniť silou a energiou, zlepšiť náladu a eliminovať pocity podráždenosti.

Pozitívne vlastnosti borovicových šišiek by sme nemali v žiadnom prípade prehliadať. Niet sa čomu čudovať – sú bohaté na fytoncídy (biologicky aktívne látky, ktoré zabíjajú choroboplodné baktérie), taníny, vitamíny, éterické oleje, horčík, selén a železo.

Džem z borovicových šišiek

Možno to bude znieť zvláštne, no borovicové šišky sú skvelým nápadom na výrobu úžasného džemu. Je voňavý, chutný a samozrejme veľmi užitočný. Avšak použitie takéhoto lieku je potrebné konzultovať s lekárom v prípade možných kontraindikácii.

Džem z borovicových šišiek pomáha človeku prekonať chronickú únavu, zvyšuje imunitu a stačí aj malá lyžička na to, aby vám zmes zabezpečila čulosť a pozitivitu po dobu celého dňa. Aké ďalšie pozitíva prináša borovicový džem?

1.Prechladnutie
Ihličnatý produkt pomáha telu bojovať s kašľom, snádchou, zimnicou a horúčkou.
2.Imunita
Vitamíny a minerály, ktoré sú obsiahnuté v borovicových šiškách, prispievajú k posilneniu tela, upokojujú a zmierňujú pocit ospalosti.
3.Dýchacie cesty
Produkty z ihličnatých stromov sú užitočné pri liečbe tuberkulózy, bronchitídy ale aj pneumónie.
4.Kardiovaskulárny systém
Prítomnosť vitamínov B v borovicovom džeme je prínosom pre správnu funkciu nášho srdca. Navyše látka s názvom tanín pomáha posilňovať steny ciev.

5.Anestetikum
Borovicový džem je vhodná ako obklad pri bolestiach kĺbov, ďasien a zubov.
6.Trávenie
Džem dokáže normalizovať prácu pankreasu a bojuje proti vredom v tráviacom systéme.
7.Rakovina
Antioxidanty v ihličiach chránia proti voľným radikálom, čo znižuje riziko vzniku malígneho nádoru.
8.Baktérie
Fytoncídy, ktoré sa nachádzajú v šiškách, sú schopné vysporiadať sa s pôvodcom tuberkulózy a E. coli, nehovoriac o ďalších baktériách a vírusoch. Táto vlastnosť borovicových šišiek nám umožňuje považovať ich za najužitočnejší liek pre ľudské telo.

V prípade, že vás liečivé vlastnosti džemu naozaj zaujali, pripravte si tento malý zázrak aj vy v pohodlí domova!

Ingrediencie
◾1 kg borovicových šišiek
◾1,5 kg cukru
◾500 ml vody

Postup
1.Dôkladné umyté šišky si nakrájame najemno.
2.Zmiešame si cukor s vodou a na malom plameni si budeme zmes variť, kým nám nevznikne hustý sirup.
3.Vezmite si hrniec, vložte do neho šišky a zalejte ich horúcim sirupom.
4.Hrniec následne postavte na plameň a zmes priveďte k varu. Potom ju odstráňte z ohňa, prikryte ho a nechajte odstáť 4 hodiny.
5.Postup opakujte ešte trikrát.
6.Počas posledného ohrevu priveďte zmes k varu a následne po tom ju nechajte na malom ohni variť ešte 1 hodinu.
7.Teraz je džem pripravený – nalejte ho do nádob a uzatvorte.

Mimochodom, na to, aby boli šišky pre nás maximálne užitočné, je potrebné vybrať si tie správne. Tie najvhodnejšie sú mäkké zelené šišky, ktoré so svojou dĺžkou nepresahujú 4 centimetre. Mali by zozbierané v máji. Pamätajte si, že živica na šiškách vaše ruky zašpiní, preto je vhodné, aby ste pri ich trhaní použili rukavice. e ich musíte odtrhnúť rukavicami. Je lepšie zbierať šišky s viditeľnými šupinami a lepivým povrchom.

Majte na pamäti, že džem vo veľkom množstve môže spôsobiť bolesti hlavy a nevoľnosť. Neodporúča sa tehotným ženám a osobám starším ako 60 rokov. Miera spotreby na prevenciu rôznych ochorení sú 2 až 4 lyžičky denne.

Zdieľajte tento zaujímavý článok aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

Tiez sa Vam moze pacit