Prírodná medicína, Zdravé recepty

Čo sa stane vašej pečeni a vášmu mozgu, keď vypijete prevarenú vodu s kurkumou.

Kurkuma patrí medzi najobľúbenejšie korenie v juhoázijskej kuchyni.

V súčasnosti sa však stáva čoraz populárnejšia aj v ostatných kútoch sveta, vrátane Európy a to vďaka jej všestranným liečivým účinkom.

Známe sú hlavne jej protizápalové vlastnosti a účinky proti bolesti. Len málo ľudí však vie, že priamo ovplyvňuje aj zdravie vašej pečene a mozgu.

Kurkuma pre zdravú pečeň a prevenciu rakoviny

Toto liečivé korenie sa využíva na liečbu ochorení pečene už po celé stáročia, pretože má silné protizápalové a antioxidačné vplyvy.

Pred 20 rokmi začali vedci podrobnejšie skúmať účinky kurkumy na prevenciu a liečbu ochorení pečene.

Zistili, že znižuje poškodenia v dôsledku cirhózy, predávkovania sa železom, alkoholom či v dôsledku vysokej toxicity.

Aktívnou látkou v kurkume je kurkumín, ktorý výrazne znižuje riziko vzniku rakoviny pečene tým, že eliminuje vplyv mnohých ľudských karcinogénov.

Kurkuma a zdravie mozgu

Nedávne štúdie tiež odhalili, že ďalším orgánom, na ktorý má kurkuma výrazný vplyv, je náš mozog.

Konkrétne vedci zistili, že kurkumín zastavuje hromadenie nánosov beta-amyloidu, ktorý je primárnou príčinou vzniku Alzheimerovej choroby.

Jeho protizápalové účinky pomáhajú dokonca aj vtedy, keď už Alzheimerova choroba prepukla, keďže napráva poškodenia spôsobené zápalmi a oxidačnými činidlami.

Iné štúdie zasa potvrdili, že kurkuma je vynikajúci prostriedok pri liečbe úzkostných stavov a depresie.

Odporúčame preto, aby ste kurkumu konzumovali každý deň na pravidelnej báze. Tuto nasleduje jeden jednoduchý recept, ktorý vám nezaberie príliš veľa času na prípravu.

Recept na kurkumovú vodu

Na výrobu kurkumovej vody budete potrebovať nasledovné suroviny:

  • 1/2 čajovej lyžičky kurkumy
  • 1 pohár (2 dcl) vody
  • štipku čierneho korenia

Príprava

1. Najprv priveďte vodu v hrnci nad plynom do varu.

2. Následne do nej pridajte kurkumu a čierne korenie (na zlepšenie absorpcie kurkumínu v čreve).

3. Uberte plyn, prikryte pokrývkou a na miernom ohli povarte ďalších 5 až 10 minút.

4. Po dovarení nechajte niekoľko minút vychladnúť a potom to vypite.

Užívanie a čo od toho očakávať

Tak a to je všetko! Robte toto každý deň. Zlepšíte tak zdravotný stav nielen vašej pečene a mozgu,ale celého tela.

Očakávajte ústup bolestí hlavy, migrén, kĺbov, zápalov a ďalších ochorení. Zlepší sa tiež vaše trávenie, zvýši chuť do jedla a budete sa cítiť sviežejší a plní energie do života.

Tiez sa Vam moze pacit