Krása a životný štýl, Prírodná medicína, Zdravie a životospráva

Hrôzostrašný príbeh banánov ešte pred tým, ako sa dostanú do supermarketov. Takéto ovocie konzumujete každý deň!

Banán – jedna z najčastejšie používaných ovocí, ktoré sa konzumuje v surovej podobe, v šalátoch, dezertoch a v niektorých krajinách aj ako príloha. To, ako ich zužitkovať vám určite nemusíme vysvetľovať.

Ale nebolo by na škodu prezradiť, ako sa zbierajú, sušia, triedia a vyvážajú do obchodov po celom svete. Mnohí z nás si v detstve predstavovali a kreslili banány, ktoré rástli na palmách. Pravda má však trochu prízemnejší charakter. Banány rastú na plantážach a najvhodnejšou krajinou na ich pestovanie je Costa Rica.

Je to jedinečné miesto so skvelými klimatickými podmienkami na pestovanie. Na to, aby mali svoj charakteristický tvar a dozreli, potrebujú 12-13 týždňov. Po uplynutí tento doby sa banány merajú a kontroluje sa ich stupeň zrelosti. Nezbierajú sa úplne zrelé, pretože počas dodávky do vzdialených krajín by zhnili.

Medzi banánovníkmi sa nachádzajú penová guma, aby ich ochraňovala pred poškvrnením a iným poškodením. Takto sa dostanú do fabrík a na ovocie, ktoré spĺňa všetky štandardy nalepia nálepky.

Potom idú banány do rúk pracovníkov, kde z kríkov odrežú po 5-7 banánov. Zamestnanci v tomto odvetví musia pracovať 10-12 hodín denne.

Následne sa banány odvážia, ošetria špeciálnou látkou (biele škvrny na žltom plode) a umiestnia sa do kartónových krabíc s otvormi v súlade s medzinárodnými normami. Ak sú banány správne zabalené, do jednej krabice sa zmestí aj 40 strapcov.

Pozrite si nasledujúce video a všetko vám bude jasnejšie!

zdroj: videoboom.cc

Tiez sa Vam moze pacit