Krása a životný štýl, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Keď zistíte zloženie týchto deviatich potravín, viac ich do úst nevložíte.

Úlohou štátnych kontrolných úradov je chrániť verejnosť, no nie vždy tomu tak aj je. Buďte preto pri kupovaní potravín obozretní!

Od dnes radšej pozorne čítanie zloženie výrobkov na obaloch. Totižto, mnohé obľúbené potraviny obsahujú síce schválené zložky, no tie aj tak môžu byť pre vaše zdravie nebezpečné.

Tu je 9 potravín a ich zložky, ktorým sa nabudúce pre istotu vyhnite:

1. BVO v citrusových limonádach

BVO je skratka pre anglický názov Brominated vegetable oil (bromovaný rastlinný olej).

Ide o potravinovú prísadu, ktorá sa využíva na to, aby sa citrusové chute v nápojoch nerozložili. Dnes je používanie tejto prísady za istých podmienok povolené.

Problém však je, že mnohé štúdie ukázali, ako sa bróm dokáže v tele postupne akumulovať a neskôr spôsobovať výpadky pamäte, kožné problémy či ochorenia nervovej sústavy.

2. Oxid titaničitý v nízkotučnom mlieku a množstve ďalších potravín i liekov

Oxid titaničitý je tá istá látka, ktorá sa používa na to, aby boli farby, plasty a iné chemikálie biele.

Je preto často pridávaný aj do nízkotučného mlieka a neuniknú mu dokonca ani mnohé lieky či vitamínové preparáty predávané v lekárňach.

Normálne je odtučnené mlieko modrastej farby, čo nie je príliš lákavé. Preto sa do neho zvykne pridávať oxid titaničitý, aby bolo znova biele. Navyše nie je ani uvedený ani na obale, lebo sa považuje nie za ingredienciu, ale za látku používanú pri výrobe.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IRAC) považuje oxid titaničitý za možný karcinogén.

3. Húsenice a chrobáky v zaváraných šampiňónoch

Zavárané potraviny často obsahujú chrobáky a húsenice, pretože v továrni počas výroby sa nedá garantovať, že všetky cudzorodé organizmy budú očistené. Je preto vysoká pravdepodobnosť, že chrobáky a húsenice sa spracujú a uvaria spolu s potravinou.

Napríklad, americký Úrad pre potraviny a lieky (FDA) povoľuje až 100 húseníc na 100 gramov šampiňónov z plechovky.

Ak sa tomuto chcete vyhnúť, radšej nejedzte zavárané potraviny z obchodu a zvlášť huby z plechovky.

4. Lanolín v žuvačkách

Lanolín je vosk z vlny. Ide o substanciu, ktorú produkujú niektoré zvieratá, napríklad ovce, a do potravín sa používa ako zmäkčovadlo.

Zvyčajne tvorí súčasť základu žuvačiek.

Okrem toho sa používa aj v kozmetike, výrobkoch starostlivosti o pokožku a vo vlasovej kozmetike. Lanolín má na ľudské telo nežiadúce účinky.

5. Drevná buničina v plátkových syroch

Celulóza, nazývaná aj drevná buničina sa pridáva do spracovaných syrov preto, aby zabránila ich lepeniu sa na seba. Na obale sa často označuje ako „pridaná vláknina“.

Celulóza je schválená prídavná látka do potravín, jej povolený obsah je do 4%.

Ak však chcete radšej konzumovať skutočnú vlákninu a nie drevnú hmotu, tak si zvoľte také potraviny, ktoré ju neobsahujú.

6. Umelé sladidlá

Najznámejšie umelé sladidlo je aspartám a nachádza sa v obrovskom množstve potravín – od žuvačiek, sladených limonád až po lieky a vitamínové doplnky.

V odbornej literatúre sa konzumácia aspartámu spája s mnohými ochoreniami:

  • nádory na mozgu
  • cukrovka
  • skleróza multiplex
  • Parkinsonová a Alzheimerová choroba
  • fibromyalgia
  • chronická únava

Môže tiež spôsobovať depresie, záchvaty úzkosti, bolesti hlavy, nevoľnosti, mentálne zmätenie, migrény či kŕče.

Nájdete ho najčastejšie v potravinách „bez cukru“ ako sú diétne limonády, želatína, dezerty, žuvačky, ovocné džúsy, pudingy a mnohé ďalšie potraviny.

7. Vysokofruktózový sirup

Vysokofruktózový sirup sa nachádza v takmer všetkých spracovaných potravinách, hlavne tých lacných, pretože je lacnejší než cukor a tak ho namiesto neho používajú mnohí výrobcovia.

Dáva sa aj do pečiva, cukroviniek, dochucovaných jogurtov, šalátových dresingov, potravín v plechovkách, cereálií a mnohých iných.

Vysokofruktózový sirup prispieva k priberaniu, zvyšuje zlý LDL cholesterol, poškodzuje tkanivá a má toxický účinok na pečeň. Prispieva tiež ku vzniku cukrovky.

8. Trans tuky

Trans tuky sa napriek svojej vysokej škodlivosti stále pridávajú do mnohých potravín, aby predĺžili ich dobu spotreby.

Nájdete ich prevažne v margarínoch, zemiakových lupienkoch, sušienkach, keksoch, pečive a potravinách rýchleho občerstvenia.

Mnohé štúdie ukázali, že trans tuky zvyšujú hladinu zlého LDL cholesterolu a znižujú hladinu dobrého HDL cholesterolu v krvi. Zvyšujú tiež riziko srdcového infarktu, mozgovej mŕtvice, zápalov, cukrovky a ďalších zdravotných problémov.

V Európe sú potraviny presahujúce 2% obsah trans tukov zakázané. Avšak aj častá konzumácia potravín s nižším obsahom týchto tukov môže vážne poškodiť vaše zdravie.

9. Bežné potravinárske farbivá

Štúdie ukázali, že umelé farbivá v malinovkách, ovocných džúsoch a šalátových dresingoch dokážu znížiť IQ u detí a tiež im spôsobiť problémy so zlým správaním.

Modrá farba (E133) je v mnohých krajinách už zakázaná – napríklad v Nórsku, Fínsku a Francúzsku. Stále sa však vyskytuje v mnohých cukríkoch, cereáliách a nápojoch. Môže spôsobovať poškodenia chromozómov.

Červená farba (E124) spôsobuje rakovinu štítnej žľazy a chromozomálne poškodenia. Nájdete ju napríklad v koktejloch, vylúhovaných čerešniach, ktoré sa dávajú na koláče a dezerty, zmrzlinách a ďalších potravinách.

Žltá farba (E110) zvyšuje riziko obličkových nádorov. Môže sa nachádzať v niektorých druhoch syrov, makarónoch, limonádach, cukríkoch a iných výrobkoch.

Záver

Dávajte si pozor na to, čo jete a vyvarujte sa zložkám potravín uvedených v tomto článku vždy, keď je to možné. Nezabudnite si pozerať zloženie potravín na ich obale.

Ak tam nájdete jednu alebo viac spomínaných vecí, radšej takýto produkt vráťte späť do regálu a namiesto neho si zvoľte zdravšiu alternatívu bez škodlivých ingrediencií.

Tiez sa Vam moze pacit