Krása a životný štýl, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Kolorektálna rakovina: Toto je 11 krokov ako znížiť riziko ochorenia!

Pod názvom kolorektálna rakovina rozumieme rakovinu hrubého čreva alebo rakovinu konečníka, ktoré sa niekedy pomenovávajú týmto spoločným názvom.

Ide o druhý najrozšírenejší druh rakoviny. Podľa štatistík ňou bude niekedy počas svojho života postihnutých až 5% populácie.

Z tohto dôvodu by ste jej mali venovať náležitú pozornosťou a dostatočne v predstihu podniknúť kroky, ktoré riziko jej vzniku výrazne znížia.

Najprv si ale povedzme trocha viac o tom, čo to vlastne kolorektálna rakovina je.

Čo je kolorektálna rakovina

Ako sme už uviedli v úvode, ide o typ nádorového ochorenia, ktoré sa začína buď v hrubom čreve, alebo v konečníku (posledných niekoľko centimetrov hrubého čreva).

Najčastejší typ nádoru na hrubom čreve je adenokarcinóm – nádor, pochádzajúci z buniek, ktoré vytvárajú jeho sliznicu.

Najviac ohrození sú ľudia nad 50 rokov, ale v súčasnosti sa vyskytuje už aj u mladších. Zvyčajne sa v hrubom čreve najprv vytvoria nezhubné polypy, ktoré sa časom môžu premeniť na zhubné nádory.

Teraz sa poďme bližšie pozrieť na kroky, ktoré vám pomôžu výrazne znížiť riziko vzniku tohto druhu rakoviny.

1. Zvýšte fyzickú aktivitu

Fyzická aktivita hrá dôležitú úlohu pri predchádzaní väčšiny druhov onkologických ochorení a kolorektálna rakovina je bez pochýb medzi nimi.

Štúdia publikovaná v Žurnále výživy v roku 2012 uvádza, že dostatočný pohyb znižuje jej riziko o ohromných 40 až 50%. Spomedzi všetkých typov rakoviny ide o vôbec najvyššie číslo.

Koľko pohybu teda potrebujete?

Americké Centrum pre kontrolu chorôb (CDC) uvádza, že by ste mali mať pohyb strednej intenzity minimálne 30 minút denne počas 5 dní v týždni alebo cvičenie vysokej intenzity počas 20 minút aspoň 3 dni v týždni.

2. Udržiavajte si zdravú telesnú váhu

Ak mate nadváhu, riziko kolorektálnej rakoviny znížite jednoducho tak, že schudnete. Podľa výskumu sa riziko znižuje o 15% s každými 5 bodmi vášho BMI indexu.

Ak napríklad znížite svoj BMI zo 40 na 35, znížite riziko rakoviny o 15% a ak pôjdete až na BMI 30, riziko znížite o 30%.

3. Prestaňte fajčiť

Fajčenie je jedným z najväčších rizikových faktorov pre viaceré druhy rakoviny.

Najviac spôsobuje rakovinu pľúc, avšak významne zvyšuje aj šance pre vznik rakoviny hrubého čreva, žalúdka a pažeráka.

4. Obmedzte alkohol

Kolorektálna rakovina dosť súvisí s nadmerným pitím alkoholu. Okrem toho hrozí aj cirhóza pečene, čo je tiež forma rakoviny.

Odporúča sa nepiť viac ako 1 alkoholický nápoj denne. Čiže nie viac ako 1 pivo, 2 dcl vína alebo 0,5 dcl tvrdého alkoholu.

5. Obmedzte červené mäso

Keďže hrubé črevo je poslednou časťou tráviaceho systému, strava je veľmi dôležitá pre vaše zdravie.

Vysoká konzumácia „červeného mäsa“, čiže hovädzieho a bravčového, je spájaná s rakovinou hrubého čreva a konečníka. Červené mäso dokonca patrí medzi 5 potravín, ktoré najviac spôsobujú rakovinu.

Tento typ mäsa sa stáva problematický hlavne vtedy, keď je vystavené príliš vysokým teplotám, napríklad pri grilovaní alebo vyprážaní, kedy sa na ňom vytvárajú karcinogénny.

Na ich zníženie radšej mäso varte, duste alebo, ak už ho chcete grilovať, tak používajte marinády, ktoré tvorbu uvedených látok znižujú.

6. Konzumujte ovocie a zeleninu bez škrobu

Strava bohatá na antioxidanty a fytonutrienty má na tráviaci systém priam blahodárne a pred rakovinou preventívne účinky.

Medzi zeleninu s najvyšším množstvom uvedených látok patria:

  • tmavá listová zelenina (špenát, šalát)
  • červená repa
  • tekvica
  • paprika
  • paradajky
  • špargľa
  • mrkva
  • karfiol a brokolica
  • kapusta
  • zelená fazuľka

7. Zvýšte príjem vlákniny

Ak sa budete pridržiavať predošlého kroku ohľadne ovocia a zeleniny, zabezpečíte telu zároveň aj dostatok vlákniny, ktorá je pre zdravie hrubého čreva veľmi dôležitá.

Vláknina pôsobí ako čistič čriev a je tiež potravou pre prospešnú črevnú mikroflóru, ktorá pôsobí protirakovinovo.

Potraviny bohaté na vlákninu sú okrem vyššie vymenovaných aj strukoviny, orechy či ovsené vločky.

Ak máte vo vašej strave málo vlákniny doplniť si ju okrem ovocia a zeleniny môžete aj pomocou doplnkov stravy obsahujúcimi napríklad indickú rozpustnú vlákninu psyllium.

8. Vyhýbajte sa potravinám, ktoré obsahujú dusičnan sodný

Dusičnan sodný je soľ bežne používaná na konzervovanie spracovaného mäsa ako sú lančmíty, paštéty, slanina, salámy, párky, šunka či klobásy.

V žalúdka táto látka reaguje s kyselinou a mení sa na nitrosamín – známy karcinogén.

AK sa nedokážete zriecť spravovaných mäsových výrobkov, tak si aspoň zadovážte také, ktoré dusičnan sodný neobsahujú.

9. Jedzte potraviny bohaté na vápnik

Ukázalo sa, že vápnik prijímaný v strave znižuje riziko kolorektálnej rakoviny.

Kvôli dlhoročnej propagande si pri slove vápnik väčšina ľudí vybaví mlieko a mliečne výrobky. Problém u mlieka je, že jeho nadmerná konzumácia taktiež zvyšuje riziko rakoviny.

Kravské mlieko dokonca ani nie je najlepším zdrojom vápnika. Oveľa lepším zdrojom je napríklad kapusta, sladké zemiaky, fenikel, petržlen, pomaranče, mandle či brokolica.

10. Majte dostatok vitamínu D

Nízka hladina vitamínu D sa spája až s 12 druhmi ochorení. Kolorektálna rakovina je len jednou z nich.

Ak nemáte dostatok slnečného svetla, čo je problém hlavne z zime, vážne pouvažujte nad jeho dopĺňaním vo forme výživových doplnkov.

Zaobstarajte si však formu D3 (cholecalciferol), ktorý je pre ľudské telo najlepšie využiteľný.

11. Preventívne skríningové prehliadky

Skríning je pri kolorektálnej rakovine pomerne dôležitý a odporúča sa každému nad 50 rokov. Ak máte v rodine históriu tohto ochorenia, tak aj skôr.

Existuje niekoľko druhov testov. Vykonávajú sa v nasledovnom časovom rozmedzí:

  • test na okultné krvácanie – raz ročne
  • kolonoskopia – raz za 10 rokov
  • sigmoidoskopia – raz za 3 až 5 rokov

V poslednej dobe sa kolonoskopia (vyšetrenie celej dĺžky hrubého čreva) stala pomerne kontroverznou, pretože u nej existuje pomerne vysoké riziko zdravotných komplikácií.

Namiesto nej sa odporúča sigmoidoskopia, ktorá je menej invazívna a vyšetruje sa pri nej len posledná 1/3 hrubého čreva – teda miesto, kde sa kolorektálna rakovina vyskytuje najčastejšie.

O tom, ktorý typ vyšetrenia je pre vás najvhodnejší, sa poraďte so svojím lekárom.

Tiez sa Vam moze pacit