Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Ako konzumovať granátové jablko a prečo je pre naše telo skvelé?

Granátové jablko patrí k najzdravšiemu ovociu vôbec. Aj vy milujete jeho chuť a vôňu, no odrádza vás jeho príprava? Prinášame skvelý návod ako jesť granátové jablko. A ak ste ho ešte nejedli, pridávame aj dôvody, prečo by ste určite mali!

Návod ako očistiť granátové jablko raz-dva!

Granátové jablko je ovocie pôvodom z Ázie, pripomínajúce svojim zovňajškom klasické jablko. Avšak jeho poklad sa ukrýva vo vnútri. Ide o stovky semien obalených červenou a chrumkavou dužinou, ku ktorým sa dostať si vyžaduje neraz dávku trpezlivosti. Nasledujúci postup vám ukáže ako očistiť granátové jablko naozaj rýchlo.

  • Odrežte najvrchnejšiu časť granátového jablka, aby ste odkryli semená.
  • Narežte jablko v pozdĺžnom smere tak, akoby ste ho krájali na mesiačiky.
  • Jablko nad miskou vybúchajte varechou a semená by mali popadať do misky. Alebo môžete granátové jablko úplne rozrezať na štvrtinky, ponoriť ich v miske plnej vody a následne prstami oddeliť semená od šupy.

Pri príprave granátového jablka si však dajte pozor. Toto ovocie obsahuje pigmenty, ktoré môžu zafarbiť nielen vaše ruky, ale aj oblečenie. Odporúčame používať rukavice.

Ako jesť granátové jablko?

Granátové jablko je zrelé a pripravené na konzumáciu vtedy, keď má červenú farbu a povrch šupiny je mierne vysušený. Napnutá a tvrdá šupina je ukazovateľom, že jablku treba nechať ešte čas, aby dozrelo.

Konzumujú sa len sladkasté semienka, ktoré môžu mať mierne kyslastú alebo trpkú chuť kvôli obsahu trieslovín. Pridať ich možno do ovocných a zeleninových šalátov, či jesť len tak samotné.

Vďaka obsahu antioxidantov sú semená granátového jablká skvelou ingredienciou do zdravých smothie nápojov. Ak si chcete pripraviť zdravé a chutné raňajky, pridajte ich spolu s ovsenými vločkami a iným ovocím do bieleho jogurtu. Semená môžu byť skvelým spestrením bežných jedál a dezertov, napríklad palaciniek.

Granátové jablko a jeho benefity

Toto ovocie sa môže pýšiť vysokým obsahom vody, vitamínov (C, E, B) a antioxidantov. Nesmieme opomenúť významný obsah medi, draslíka, vápnika, železa a sodíka. Ovocie s týmto zložením predsa musí byť zdravé.

O granátovom jablku by ste mali vedieť, že:
  • podporuje rast buniek
  • chráni bunky pred poškodením
  • zlepšuje trávenie
  • je prevenciou pred nádorovými ochoreniami
  • má detoxikačný účinok
  • podporuje krvorbu, je vhodné pri anémii
  • pozitívne vplýva na zdravie ciev a srdca
  • podporuje funkciu obličiek
  • zrýchľuje metabolizmus
  • ukľudňuje podráždený traviaci trakt
  • je prospešné pri hemoroidoch

Veríme, že vám bude chutiť!

Tak čo, už viete ako jesť granátové jablko a hlavne prečo by ste ho nemali z jedálnička vynechávať? Granátové jablko je skutočným skvostom medzi ostatnými druhmi ovocia. Má blahodárne účinky na zdravie a dokonca je vhodné aj do diéty na chudnutie. Nenechajte sa preto odradiť zložitejšou prípravou a nepríďte o jeho skvelú chuť.

Tiez sa Vam moze pacit