Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Ak patríte do tejto skupiny ľudí, tak v žiadnom prípade nemkonzumujte slnečnicový olej! Na to, aby olej bol pre vaše telo prospešný, potrebujete…

Slnečnicový olej je najčastejšie používaný rastlinný olej v potravinách. Už od detstva sme sa učili, že slnečnicový olej je najzdravší a najprospešnejší. Pridávame ho do šalátov, pridávame ho do základu na výrobu majonézy či iných omáčok, vysmážame na ňom a dávame ho napríklad aj do domácich zaváranín.

Popularita slnečnicového oleja je dôsledkom jeho širokého rozšírenia po celej krajine a najmä prijateľnej ceny. Fakty nás však nútia uznať, že hodnota tohto jedlého tuku je nielen nadhodnotená, ale aj nebezpečná.

V nasledujúcom článku sa dozviete o negatívnych vplyvoch slnečnicového oleja na naše telo a dôvod, prečo by ste sa mali vyhnúť jeho častej konzumácii.

Štúdia medzinárodného tímu vedcov, vedená odborníkmi z Granadskej univerzity, preukázala, ako dlhodobá konzumácia slnečnicového, olivového oleja a rybieho tuku postihuje pečeň potkanov. Vedci vykonali sériu komplexných analýz, aby určili, ako orgán reaguje na spotrebu rôznych olejov.

Počas výskumu sa zistilo, že olivový olej z prvotného lisovania za studena je najbezpečnejší pre pečeň počas celého nášho života. Na druhej strane, slnečnicový a rybí olej ničia a okysličujú pečeňové bunky.

Jose Luis Morales, profesor fyziológie, na univerzite v Granade, vysvetľuje: „V priebehu štúdie sme zistili, že tuk sa v pečeni hromadí s pribúdajúcim vekom. Najvýraznejšie však bolo, že druh ukladaného tuku sa líši v závislosti od druhov spotrebovaných olejov.

Ukazuje sa, že u niektorých potkanov pečeň starne zdravým a prirodzeným spôsobom, zatiaľ čo iné sú náchylné k rôznym chorobám. „

„Zmeny spôsobené dlhodobou konzumáciou slnečnicového oleja a rybieho tuku spôsobujú, že pečeň je náchylná na nealkoholickú steatohepatitídu, čo je veľmi závažné ochorenie, ktoré môže spôsobiť cirhózu a rakovinu pečene,“ hovorí profesor Morales.

Ďalšia skupina odborníkov objavila látku prvej triedy nebezpečenstva – benzopyrén. Je to karcinogén a spôsobuje rakovinu. Pri výrobe prichádza olej až na 95% do kontaktu s benzopyrénom, ktorý je obsiahnutý v slnečnicových semenách. Slnečnica totiž rastie často na poli pozdĺž ciest a semená sú niekedy dostanú aj na asfaltku.

Pri teplotách nad 30 stupňov sa z asfaltu uvoľňuje benzopyrén do vzduchu, ktorý sa následne absorbuje do semien. Odborníci hovoria, že v semenách, ktoré boli skladované po celý rok, koncentrácia benzopyrénu dosahuje také hodnoty, ktoré nezachráni žiadna rafinácia či dezodorácia.

Ak z istých dôvodov neviete či nechcete odmietnuť používanie slnečnicového oleja, pokúste sa aspoň dodržiavať tieto jednoduché tipy na to, aby ste neubližovali vlastnému organizmu.

Kto by nemal konzumovať slnečnicový olej?
1.Ľudia s ochorením žlčníka a žlčových ciest, s cukrovkou, zvýšeným cholesterolom a kardiovaskulárnymi ochoreniami.
2.Neodporúča sa dávať deťom mladším ako 2 roky
3.Slnečnicový olej je známym alergénom. Ľudia s vysokou citlivosťou na slnečnicu ako aj ambróziu, palinu, harmanček, chryzantému a nechtík by sa mali vyhýbať slnečnicovému oleju všetkými možnými spôsobmi.
4.Jedná sa o najkalorickejší olej medzi všetkými ostatnými, ktorí používame pri varení. 1 PL obsahuje 180 kcal. Lepšie teda urobíte, ak si ho zo svojho jedálnička jednoducho vyškrtnete.

Nedodržanie týchto odporúčaní môže vážne ovplyvniť vaše zdravie, ktoré sa môže pomaly zhoršovať a skončiť aj smrťou.

Ako sa vyhnúť problémom s jeho konzumáciou?
1.Kupujte si len nerafinovaný rastlinný olej z prvého lisovania za studena. V tomto výrobku existuje viac užitočných látok ako v „mŕtvom“ rafinovanom oleji.
2.Používajte len 1 polievkovú lyžičku. l. slnečnicový olej denne na doplnenie jedál.
3.Nikdy nevyprážajte a nesmažte na rastlinnom oleji! Pod vplyvom vysokej teploty sú užitočné vlastnosti stratené. Použitím toho istého oleja na vyprážanie vážne poškodzujete svoje zdravie. V takomto produkte sú vyvinuté nebezpečné karcinogény, ktoré podporujú rozvoj rakoviny.
4.Vyhoďte staré panvice, na ktorých sa potraviny pripaľujú aj bez použitia oleja. Kúpte si novú, s nepriľnavým povrchom a varte bez tuku. Takéto jedlá sú cenovo dostupnejšie!Panvica s teflónovým povrchom vám umožňuje vyprážať výrobky bez oleja – je to bezpečné a zdravé pre vaše telo.

Neexistuje žiadna choroba bez príčiny. Málo sa vie o nepriaznivých účinkoch rastlinného oleja. Každodenné používanie tohto produktu môže spôsobiť vážne choroby a nenapraviteľné poškodenie vášho zdravia.

Ktorý olej teda používať? Alternatívou k toxickému slnečnicovému oleju je olivový olej. Je známe, že slnečnicovom sa nachádza viac vitamínov A, E a K. Na druhej strane, olivový olej sa lepšie absorbuje kvôli svojmu obsahu kyseliny olejovej.

Aký druh oleja preferujete vy? Ak si myslíte, že tieto informácie sú užitočné pri prevencii a liečbe rôznych ochorení pečene a kardiovaskulárneho systému, podeľte sa o článok aj s vašimi priateľmi na sociálnej sieti!

Tiez sa Vam moze pacit