Krása a životný štýl, Zdravie a životospráva

Pijeme to každý deň a ani netusíme, že spôsobuje rakovinu prsníka!

V nedávnej štúdii skupina vedcov z Nórska objavila jednu znepokojivú skutočnosť. Zistili, že jeden bežný nápoj, ktorý mnohí z nás pijú každý deň, až 3 násobne zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka.

K tomuto zvýšenému riziku dochádza u tých ľudí, ktorí tohto nápoja vypijú 3 poháre denne oproti ľuďom, ktorí ho vypijú len polovicu až 1 pohár denne.

Kravské mlieko a rakovina prsníka

Všetci vieme, že miera výskytu rakoviny prsníka sa za posledné roky výrazne zvýšila. Mnohí medicínski experti sa domnievajú, že kravské mlieko jej riziko výrazne zvyšuje.

Podľa posledných štatistík je najvyššia miera výskytu rakoviny prsníka vo Fínsku, Švédsku, Veľkej Británii, Kanade a v USA. Všetky uvedené krajiny sú svetovými lídrami vo výrobe a spotrebe mlieka na obyvateľa.

Medicínski experti súčasne zistili, že miera rakoviny prsníka je najnižšia v tých krajinách, ktoré majú výrazne nízku spotrebu kravského mlieka.

Čo je príčinou rizika mlieka pre vznik rakoviny?

Mlieko obsahuje viaceré hormóny a ďalšie látky, ktoré podporujú rast rakovinových buniek.

Za ďalší dôvod sa považuje časté pridávanie syntetického vitamínu D do mlieka a mliečnych výrobkov.

Vedci tiež zistili, že ženy choré na rakovinu prsníka konzumovali v porovnaní so zdravými ľuďmi až dvojnásobné množstvo syntetického vitamínu D.

Ten má totiž viacero foriem, ako napríklad D2 či D3. Za prírodnú formu sa považuje D3 (cholecalciferol), pričom D2 (ergocalciferol) je syntetická forma, ktorú často predpisujú aj samotní lekári.

Avšak úplne najlepším vitamínom D je jeho najprírodnejšia forma produkovaná pokožkou počas vystavenia slnečným lúčom. Ide o vitamín D3 sulfát, ktorý je na rozdiel od predošlých dvoch foriem rozpustný vo vode a preto je aj pre telo najlepšie využiteľný.

Ďalšie príčiny rakoviny prsníka

Okrem vyššie uvedených zistení je dobré poznať aj ďalšie príčiny, ktoré prispievajú ku vzniku rakoviny prsníka.

Ide hlavne o nasledovné:

  • zlá strava
  • málo konzumovanej zeleniny a rýb (chýbajúce omega-3 mastné kysliny)
  • nadmerný príjem cukru a cestovín
  • častá konzumácia bravčového mäsa

Je tu však ešte jeden veľmi významný faktor, o ktorom veľa žien ani len netuší. Je ním časté nosenie hlavne tesných podprseniek.

Výskumy ukázali, že nosenie tesných podprseniek výrazne zvyšuje riziko rakoviny prsníka.

Ženy, ktoré pravidelne nosia podprsenku 12 a viac hodín denne majú až 20 násobné vyššie rizikorakoviny prsníka v porovnaní so ženami, ktoré podprsenku nosia len raz za čas alebo nikdy.

Záver

Dúfame, že ste v tomto článku našli dôležité informácie, a že ich nezabudnete zdieľať aj so svojimi priateľmi a známymi.

Môžu im totiž zachrániť život. A to doslova.

Tiez sa Vam moze pacit