Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Ako prebieha liečba a ako vyzerá diéta pri žalúdočných vredoch?

Určite to všetci poznáte. Kolotoč každodenných povinností, azda iba s výnimkou víkendov začína ranným zhonom, pri ktorom vám zostane čas akurát tak na dúšok kávy. V práci chcete stihnúť toho čo najviac a prvé jedlo potom častokrát prichádza na rad až počas obeda. A ak sa k tomu pridá dlhodobý stres, či pravidelná cigareta, niet divu že sa časom môžu ohlásiť problémy so žalúdkom. Spozornieť by ste mali, ak sa bolesť žalúdka vyskytuje pravidelnejšie po konzumácii jedla a je sprevádzaná nevoľnosťou a pocitom plnosti. Môže totiž ísť o žalúdočné vredy. Ako prebieha liečba a ako vyzerá diéta pri žalúdočných vredoch?

Súčasná hektická doba si vyberá svoju daň v podobe rôznych ochorení. Vrátane žalúdočných vredov, ktoré znepríjemňujú život až 10 % Európanov. Zaujímavé je, že žalúdočné vredy donedávna trápili skôr iba mužov. V súčasnosti to už neplatí a žalúdočné vredy komplikujú život čoraz viacerým ženám.

Ako a prečo vznikajú žalúdočné vredy?

Žalúdočné vredy môžu vzniknúť v žalúdku na miestach, kde došlo k narušeniu ochrannej hlienovej vrstvy sliznice žalúdka alebo na málo prekrvených miestach sliznice.

Na to aby nedochádzalo k poškodeniu sliznice vlastnou žalúdočnou šťavou (s obsahom kyseliny chlorovodíkovej a pepsínu), je potrebná rovnováha medzi ochrannými mechanizmami a agresívnymi faktormi. Pri zvýšenej produkcii alebo zvýšenej koncentrácii agresívnych žalúdočných kyselín totiž sliznicu žalúdka nedokáže ochrániť ani hlienová vrstva.

K ochranným mechanizmom žalúdka patrí:
  • tvorba žalúdočného hlienu
  • produkcia bikarbonátu
  • tvorba oxidu dusnatého, ktorý má vazodilatačné účinky (zlepšuje prekrvenie sliznice žalúdka) a tvorba prostaglandínov

Poďme sa teda spoločne pozrieť na faktory, ktoré môžu zapríčiniť narušenie rovnováhy ochranných mechanizmov a prispieť k vzniku žalúdočných vredov.

Pozor na  Helicobacter pylori

Helicobacter pylori sa usídľuje v sliznici žalúdka a dvanástnika. Táto baktéria je častou možnou príčinou vzniku peptických žalúdočných vredov, pretože jej prítomnosť bola preukázaná až u 80 % žalúdočných vredov. Jej výskyt v tele môže zároveň spôsobiť chronický aktívny zápal sliznice žalúdka (gastritídu). Navyše, ak sa tento zápal poriadne neprelieči, tak spôsobí nielen zhoršenie liečby vredov, ale po niekoľkoročnom pôsobení v tele človeka môže prísť aj rakovina žalúdka.

Zdrojom infekcie býva väčšinou chorý človek alebo niektoré zvieratá. Infekcia sa prenáša ústami do tráviaceho traktu, ide teda o jednu z chorôb tzv. „špinavých rúk“. Prevenciou je dôsledné dodržiavanie hygienických návykov.

Rovnováhu narúša tiež káva, alkohol a cigarety

Narušenie rovnováhy ochranných mechanizmov alebo potom zhoršenie celkového zdravotného stavu, či spomalenie procesu hojenia žalúdočných vredov môže mať na svedomí popíjanie kávy, alkoholu no a tiež fajčenie cigariet.

Pokúste sa skoncovať s fajčením, poprípade ho aspoň obmedzte na minimum. Káva a alkoholické nápoje tiež dráždia žalúdočnú sliznicu, preto ich konzumáciu minimalizujte. Ak už neviete odolať obľúbenej káve, tak si doprajte jej zdravšiu verziu – zelenú kávu. Nepite však kávu nalačno.

Eliminujte stres, ak je to možné obmedzte aj lieky

Stres a lieky môžu stáť za znížením tvorby hlienu v žalúdku či nedostatočným prekrvením sliznice žalúdka. Zbavte sa stresu a obmedzte nadmernú konzumáciu liekov. Predovšetkým anelgetík a liekov obsahujúcich kyselinu acetylsalicylovú.

Znížením nadmernej konzumácie liekov máme na mysli obmedzenie iba tých liekov, ktoré sú voľne dostupné v lekárni, teda ich výdaj nie je viazaný na lekársky predpis. V žiadnom prípade bez konzultácie s lekárom neprestávajte užívať akékoľvek lieky, ktoré vám predpísal lekár.

Diéta pri žalúdočných vredoch

Správna diéta pri žalúdočných vredoch spočíva vo vylúčení všetkých dráždivých jedál. Z jedálneho lístka budete musieť preto vyradiť predovšetkým pikantné a korenené jedlá. Obmedzte aj konzumáciu údených jedál. Údeniny obsahujú veľa nebezpečných éčok.

V rámci diéty sa odporúča zamerať na konzumáciu jedál, ktoré vám zabezpečia dostatočný prísun vlákniny. Vláknina v potravinách pôsobí nielen preventívne, ale môže aj zlepšiť samotný proces hojenia žalúdočných vredov.

Dôležitou súčasťou diétneho režimu pri žalúdočných vredoch je využívanie šetrnejších a vhodnejších technologických postupov pri príprave jedál. Uprednostnite varenie a dusenie pokrmov. Vyprážané jedlá vyškrtnite z vášho jedálneho lístka úplne alebo ich konzumáciu obmedzte na minimum. Vyprážané jedlá totiž môžu dráždiť sliznicu žalúdka.

Dôležitým faktorom pri diéte je tiež striedma, ale za to pravidelná konzumácia menších porcií jedál rozdelených do obvyklých denných chodov. Pri jedení sa nikam neponáhľajte, jedlo si vychutnávajte a jednotlivé sústa poriadne rozžujte.

Tiez sa Vam moze pacit