Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Po prečítaní tohto článku už nikdy viac nevyhodíte šupky z cibule.

Považujeme ich za nepotrebné, preto šupky z cibule takmer každý z nás jednoducho vyhadzuje. Mali by sme s tým prestať, lebo sa dajú výborne použiť pre zlepšenie nášho zdravia.

Neplatí to však len o šupkách z cibule. Rovnako užitočné sú napríklad aj šupy z melónu, banánov či pomarančov. O tých si ale viac povieme niekedy nabudúce.

V tomto článku vám prezradíme, ako zužitkovať šupky z cibule.

Podľa najnovších výskumov, vonkajšie vrstvy cibule sú nadmieru bohaté zdroje flavonoidov a zvlášť quercetínu. Ide o veľmi silný antioxidant s protizápalovými účinkami.

Zdravotné prínosy cibuľových šupiek

Medzi hlavné zdravotné prínosy, na ktoré je možné využiť cibuľové šupky, patria:

  1. znižovanie zlého LDL cholesterolu a krvného tlaku
  2. potláčanie alergií
  3. znižovanie zápalov v tele
  4. podpora funkcie a rastu svalovej hmoty
  5. liečba depresie
  6. podporná liečba niektorých druhov rakoviny a ďalších zdravotných problémov

Prečo obaly plodov obsahujú veľké množstvo prospešných látok

Vedci vysvetľujú dôvody, prečo sa také množstvo prospešných látok ukrýva práve v obaloch ovocia, ktoré je neraz oveľa väčšie ako v ich vnútri.

Ide o to, že rastliny sa nemôžu voľne pohybovať tak, ako napríklad zvieratá. Preto ich obaly produkujú látky, ktoré ich chránia pred parazitmi, červami či inými nepriateľmi.

Je známe, že mnohé rastliny keď sú napadnuté cudzorodými organizmami a sú pod stresom, tak vtedy ako odozvu začnú vylučovať rôzne obranné látky.

No a práve tieto látky dokážu pomáhať aj ľuďom, ktorí sa ocitnú v podobnej situácii.

Toto zdôvodnenie vysvetľuje, prečo rastliny vo svojich vonkajších obaloch koncentrujú veľa prospešných látok, keďže práve v týchto miestach dochádza najčastejšie k útokom.

Ako užívať cibuľové šupky

Šupky síce nie sú priamo jedlé, no v nich obsiahnuté účinné látky je možné extrahovať tak, že sa napríklad pridajú do polievok či dusených jedál.

Preto nabudúce, keď budete variť polievku, dajte do nej celú cibuľu, vrátanie šupiek. Týmto spôsobom z nich dokážete získať quercetín a ďalšie veľké množstvo užitočných látok, ktoré obsahujú.

Ak nechcete po dovarení polievky prácne z nej loviť šupky, tie môžete umiestniť do nejakej sieťky alebo čajového vrecúška a po dovarení ich jednoducho vyhodiť.

Cibuľové šupky si môžete aj odkladať a skladovať ich v papierových vrecúškach.

Ďalšie použite cibuľových šupiek

Niektorí ľudia odporúčajú odvary z cibuľových šupiek aplikovať na vyrážky, akné a rôzne iné kožné problémy.

Cibuľové odvary sa dajú použiť aj ako prostriedok na skrášľovanie.

Využívajú sa tiež na zmäkčovanie a vyhladzovanie vlasov. Prepláchnite si s nimi čerstvo umyté vlasy a nechajte ich prirodzene sa vysušiť na vzduchu.

Tiez sa Vam moze pacit