Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Pripravte si zázvor týmto starovekým spôsobom a predíďte rakovine, vyliečte artritídu a dokonca znížte cholesterol.

V dávnych časoch bol zázvor využívaný pri liečbe mnohých ochorení od pokazeného žalúdka, chrípku až po reumatické ochorenia kĺbov.

Dnes výskumy ukazujú, že zázvor účinne pôsobí aj pri viacerých novodobých ochoreniach ako napríklad rakovina či vysoká hladina cholesterolu v krvi.

Zázvor sám o sebe má skvelé liečivé účinky. Ak ich však chcete ešte viac umocniť, môžete si z neho pripraviť fermentovaný nápoj, ktorý poznali už naše staré mamy.

Jediné, čo na výrobu fermentovaného zázvoru potrebujete je zopár základných vecí a trocha trpezlivosti.

Zázvor je zvyčajne vhodný pre všetkých, vrátane detí, ak im nevadí jeho štipľavá chuť. Vyhýbať by sa mu mali len tieto 4 skupiny ľudí, o ktorých sme písali v inom našom článku.

Ingrediencie

Budete potrebovať nasledovné:

  • 2 litre vody
  • 1 veľkú fľašu na zaváraniny (napríklad od uhoriek)
  • 100 až 130 gramov cukru (6 až 8 polievkových lyžíc), najlepší je hnedý cukor z trstiny
  • 1 koreň zázvoru zhruba 8 až 10 cm dlhý
  • 1 až 2 dcl vodného kefíru (môže byť aj klasický z mlieka)

Postup prípravy

1. Nalejte vodu do veľkého hrnca a dajte ju zovrieť.

2. Po zovretí vody pridajte do nej postrúhaný zázvor, stíšte plyn, prekryte pokrievkou a nechajte povariť zhruba 3 minúty.

3. Po dovarení vypnite plyn, nasypte do hrnca cukor a zamiešajte, aby sa všetok rozpustil. Nápoj nechajte vychladnúť.

4. Následne po vychladnutí na izbovú až mierne letnú teplotu prelejte celý obsah hrnca do veľkého, dobre vysterilizovaného (umytého) skla od zaváranín.

5. Pridajte do toho kefír, zamiešajte a sklo uzavrite gázou alebo látkou, ktorú na hrdlo upevnite gumičkou, aby do toho neliezol hmyz.

6. Na teplom mieste nálev nechajte postáť zhruba 1 týždeň.

7. Po týždni obsah skla sceďte do fliaš – najlepšie sklenené, ale môžu byť aj plastové.

8. Fľaše uzavrite a nechajte ich uzavreté ďalších pár dní, aby sa v nich vytvoril oxid uhličitý, ktorý dodá nápoju iskru.

Užívanie

Nápoj užívajte tak často, ako len chcete.

Pre prevenciu rôznych ochorení stačí vypiť 1 pohár nápoja denne, prípadne každý druhý deň.

V prípade nejakej choroby, ako sú artritída, vysoký cholesterol či chrípka alebo nachladnutie môžete zvýšiť dávku na 2 až 3 poháre denne.

Tiez sa Vam moze pacit