Krása a životný štýl, Prírodná medicína

Rastlinné oleje na jemnú pleť a lesklé vlasy. Viete, ktoré sú to?

Rastlinné oleje majú veľmi dobré využitie nielen v kuchyni pri varení, ale sú aj vítaným pomocníkom v starostlivosti o krásnu a hebkú pleť, či lesklé vlasy. Je to vďaka hĺbkovému účinku mastných kyselín a vitamínov, ktorých pôsobením sa drsná, suchá a šupinatá pokožka stáva mäkkou, jemnou a pleť hladkou a bez vrások. Oleje používame namasáže i regeneráciu pokožky, zvláčnenie a hydratáciu pleti, ale i ošetrenie poškodených nechtov, či vlasov.

Oleje sa vyrábajú lisovaním olejnatých semien, jadier a plodov a z hľadiska spôsobu výroby sú najcennejšie panenské oleje – oleje, ktoré vznikli prvotným a jednorazovým lisovaním za studena do teploty 35 stupňov. Kozmeticky významné látky ktoré obsahujú sú najmä vosky, uhľovodíky, fytosteroly, fosfolipidy, vitamíny ako A, alebo E, i minerály. Keďže je ale trvanlivosť panenských rastlinných olejov obmedzená, väčšinou sa nehodia do kozmetiky, kde je potrebná dlhá trvácnosť. Do kozmetických výrobkov putujú väčšinou oleje, ktoré vznikli druhotným lisovaním alebo lisovaním pri vyššej teplote.

Rastlinné oleje pôsobia blahodarne i na vlasy, kde ich ochrannou vrstvou vyhladzujú a zaceľujú. Na vlasy ich väčšinou aplikujeme vo forme zábalu, ktorý nanášame na navlhčené vlasy teplý. Nahriaty olej nanesieme po celej dĺžke mokrých vlasov, ktoré následne zabalíme do igelitu a do teplého uteráka. Po hodine vlasy zmyjeme teplou vodou a umyjeme bežným spôsobom. Celovlasové zábaly používame najmä v letnom období, po dovolenke pri mori, keď sú vlasy vysušené pôsobením slnka a tepla, alebo poškodené po farbení, či trvalej ondulácii. V prípade, ak máme len presušené končeky vlasov, alebo sa nám začínajú mierne štiepiť, môžeme použiť pár kvapiek oleja a votrieť ich už do umytých vlasov na končeky bez nutnosti oplachovania.

Medzi najvýznamnejšie oleje používané v kozmetike sa považujú arganový, amarantový, borákový, avelanový, konopný, slnečnicový, rakytníkový, ľanový olej, olej z čajovníka, pupalkový olej, olivový olej, mandľový olej, marhuľový olej, jojobový olej, olej z hroznových jadierok, kokosový olej, ale i olej avokádový. Jednotlivé oleje sa vzájomne líšia svojim zložením i obsahom jednotlivých látok a tým aj účinkami. Pre najlepšie využitie týchto látok je vhodné ich striedať a obmieňať.

Avokádový olej – zelená hydratácia pleti i vlasov

Avokádový olej je typický svojou zelenou farbou. Vďaka vitamínu E, ktorý obsahuje, je pomerne dobre oxidačne stály. Uplatňuje sa v regeneračnej kozmetike, je súčasťou výrobkov pre starnúcu, suchú pleť ale i na podráždenú pleť. Pôsobí protizápalovo, zjemňuje i zvláčňuje. Používa sa na stvrdnutú pokožku chodidiel, na lakte, dlane a pokožku vysušenú od slnka.

Aj obyčajné avokádo vám preukáže službu, ak ho roztlačené na drobno a zmiešané s olivovým olejom aplikujete do svojich vlasov. Zmes nechajte pod kúpacou čiapkou pôsobiť 25 minút. Následne si vlasy umyte šampónom ako bežne. Vaše vlasy budú hodvábne lesklé a hydratované.

Avokádový olej je vhodný aj na použitie v kuchyni. Na rozdiel od olivového oleja nemá takú výraznú a trpkú chuť, preto neprekrýva chuť jedla. Ďalšou výhodou je, že znáša i veľmi  vysoké teploty, prečo sa odporúča na smaženie i restovanie. Podporuje znižovanie zlého cholesterolu v krvi a je prevenciou voči vysokému krvnému tlaku, infarktu, zlepšuje stav cukrovky, depresií, nervových problémov. Vďaka antioxidantom z tela odstraňuje prebytočné voľné radikály, regeneruje tkanivá a zlepšuje stav ochabnutej pleti.

Jojobový olej – štedrá dávka vitamínu E

Jojobový olej sa získava lisovaním jadier hustého kru jojoby, ktorá sa pestuje pozdĺž Severnej Ameriky až po Mexiko. Olej má zvláčňujúce účinky, vyživuje, hydratuje a ochraňuje i pred slnkom. Dobre sa vstrebáva a je vhodný pre všetky druhy pletí, dokonca aj na mimoriadne citlivú pokožku. Táto zlatožltá olejovitá tekutina je však známa predovšetkým pre svoje výborné účinky na pokožku s akné a mastnú pokožku, ktorú čistí a ochraňuje, no pritom neupcháva póry a nezanecháva mastný film.

Jojobový olej sa používa v hydratačnej, regeneračnej, masážnej, ale aj v opaľovacej kozmetike. Lieči i drobné ranky, slnkom spálenú pokožku, zaparenú pokožku či plienkové vyrážky. Môžete ho použiť aj ako odstraňovač make-upu, dokonca aj na očný make-up, nakoľko je hypoalergénny. Použiť ho môžete na masírovanie pokožky tehotenského bruška, prsníkov, či ako prevenciu proti vzniku strií, na hydratáciu pokožky po sprche a kúpeli. Jojobový olej obsahuje prirodzený UV filter, preto pôsobí ako prirodzená ochrana proti škodlivému slnečnému žiareniu. Výborný je aj ako prevencia proti predčasnému starnutiu kože a na zjemnenie drobných vrások. Jojobový olej vyskúšajte aj v prípade ak máte problémy s vypadávaním vlasov, lupinami, či citlivou vlasovou pokožkou, vmasírovaním do problémovej oblasti. Zaujímavé je aj samotné chemické zloženie oleja, nakoľko sa nejedná o olej, ale len o olejovitú tekutinu, preto správne označenie by malo byť jojobový vosk. Vnútorne sa jojobový olej nepoužíva.

Arganový olej – tekuté zlato z Maroka

Olej sa získava lisovaním jadier Argánie tŕnistej za studena, stromu ktorý sa nachádza len na juhozápade Maroka. Zber argánových plodov je nesmierne náročný, čo sa odzrkadľuje aj na cene tohto marockého zlata. Arganový olej sa často využíva v kozmetike. Kozmetický olej obsahuje až 45 percent kyseliny olejovej a 35percent kyseliny linolovej, ktoré sú potrebné pre tvorbu bunkových membrán. Pokožku chráni a regeneruje, zlepšuje aj stav suchej, ekzematickej či aknóznej pleti. Okrem toho vyživuje vlasy i nechty, stačí naniesť pár kvapiek do končekov suchých vlasov, ktoré okamžite zacelí. Vyživuje vlasy a nechty. Obsahuje  prírodný vitamín E, antioxidant, čím spomaľuje starnutie. Okrem vonkajšieho užívania je možné ho užívať aj vnútorne. Vnútorne napomáha správnemu metabolizmu, je prevenciou nádorových ochorení, čistí krv, znižuje cholesterol, posilňuje nervový a lymfatický systém.

Mandľový olej – zázrak na peknú pleť

Olej je bohatý množstvo vitamínov, nenasýtenú mastnú kyselinu olejovú a taktiež alfa-tokoferol, čo je prírodný antioxidant. Lieči suchú, popraskanú aj od slnka vysušenú pokožku. Má silné regeneračné a upokojujúce účinky, preto sa používa tak na pokožku ako i vlasy. Regeneruje poškodené vlasy, obnovuje ich jemnosť, lesk i objem a spolu s masážou stimuluje aj vlasovú pokožku a vyživuje vlasové korienky, čím zabraňuje ich vypadávaniu. Používa sa aj ako masážny olej v tehotenstve na bruško i proti striám a jeho výhodou je aj to, že je dobre znášaný citlivou i alergickou kožou a používať ho môžu aj malé bábätká. Jeho nevýhodou môže byť to, že na pokožke zanecháva jemný mastný film.

Pupalkový olej – olej na kožné ochorenia

Pupalkový olej sa vyrába lisovaním semien byliny pupalky dvojročnej za studena. Olej sa používa najmä na odstránenie defektov na pokožke, lieči predovšetkým ekzémy alergického pôvodu, kožné ochorenia ako lupienku, psoriázu, atopický ekzém, akné. Zmierňuje začervenanie i svrbenie pokožky a celkovo zlepšuje jej stav. Tiež bojuje proti stareckým škvrnám, tmavým kruhom pod očami, vráskam a suchej pokožke. Pri kožných problémoch ho natierame na pokožku, alebo tvár, prípadne ho vmiešame do pleťového krému. Užívať sa dá aj vnútorne, používame ho ale na dochutenie šalátov a inej studenej kuchyne. Pupalkový olej je z kategórie olejov lisovaných za studena, preto sa nepoužíva na varenie, vyprážanie, ani pri inej tepelnej úprave jedla. Zvnútra zlepšuje funkciu pečene, upravuje krvný tlak, posilňuje pamäť, zbavuje bolestí hlavy a pomáha pri zápaloch kĺbov. Pri kožných chorobách sú výsledky užívania viditeľné zhruba po 4 až 8 týždňoch. V lekárni taktiež dostať kozmetiku na báze pupalkového oleja.

Amarantový olej – olej s hojivým efektom

Amarant je pôvodom z Južnej Ameriky kde bol ako nepravá obilnina pestovaný Indiánmi. Latinský názov amaranthus znamená večný. Amarantový olej je významný vďaka najvyššiemu obsahu skvalénu z pomedzi rastlinných olejov. Skvalén ešte nájdeme v oleji zo žraločej pečene, aj keď len 1,5percenta. Skvalén je vzácny uhľovodík, látka, ktorá je jednou zo zložiek ľudskej kože, zadržuje kyslík a zásobuje ním orgány. Považuje sa tiež za imunostimulanta a súčasne protirakovinovú látku, preto používanie amarantového oleja je pre organizmus veľmi prospešné. Okrem skvalénu obsahuje vitamín E, D, omega nenasýtených mastných kyselín, je zdrojom železa, vápnika, i horčíka.

V kozmetike je tiež nenahraditeľný, pomáha v boji proti vráskam a predčasným prejavom starnutia. Pokožku hydratuje a zvláčňuje, lieči i suchú, precitlivenú pokožku a kožu so sklonom ku ekzémov. Olej dobre preniká do pokožky a nezanecháva pocit mastnoty. Amarantový olej používame zvonku na potieranie postihnutých miest 1-2 krát denne, ale aj zvnútra 1-3 čajové lyžičky denne najlepšie 20-30 minút pred jedlom, alebo spolu s ním. Olej znižuje hladinu cholesterolu, je vhodný ako podpora pri liečení srdcovo-cievnych ochorení, ochoreniach žalúdka, tráviaceho traktu, či pečene.

Tiez sa Vam moze pacit