Krása a životný štýl, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Rýchly a účinný spôsob ako sa zbaviť pálenia záhy, bolestí žalúdka a gastritídy!

Žalúdok ako orgán je súčasťou tráviacej sústavy a nachádza sa medzi tenkým črevom a pažerákom.

Jeho hlavnou úlohou je pomocou žalúdočných kyselín natráviť prevažne bielkoviny, ktoré sa potom v tenkom čreve pomocou enzýmov štiepia na aminokyseliny.

Aminokyseliny sa následne vstrebávajú v tenkom čreve do krvi a ňou roznášajú do ostatných orgánov, kde sa využívajú na syntézu nových bielkovín či hormónov.

Ako žalúdok okrem trávenia aj chráni črevá

Kyseliny v žalúdku majú nízku hodnotu pH, ktoré okrem rozkladania bielkovín pohodlne usmrtia aj patogénne baktérie, ktoré by mohli v tele vyvolať nebezpečné infekcie.

Týmto spôsobom žalúdok v podstate chráni črevá pred infekčnými chorobami. Ak tento proces z akéhokoľvek dôvodu zlyhá, vzniká napríklad hnačka.

Infekcie však nemusia zasiahnuť iba črevá, ale postihnúť môžu aj samotný žalúdok.

To potom vedie k zápalom žalúdočných slizníc, nadúvaniu, páleniu záhy, strate chuti do jedla, krvácaniu, žalúdočným vredom a bolestiam.

Pálenie a zápal žalúdka sa zvykne odborne nazývať aj gastritída.

Faktory vyvolávajúce gastritídu

Gastritídu môžu vyvolať nasledovné príčiny:

  • fajčenie
  • nadmerná konzumácia alkoholu
  • chronický stres
  • nezdravé stravovacie návyky
  • nadmerné užívanie nesteroidných liekov proti bolestiam (ibuprofén, paracetamol)
  • infekcia baktériou Helikobakter pylori

Na zápal, bolesti a pálenie žalúdka existuje množstvo konvenčných terapií. Väčšina štandardných liekov však spôsobuje neželané vedľajšie účinky, ktoré chorým ľuďom ďalej strpčujú život.

Prírodná liečba na zápaly žalúdka

Našťastie, existujú aj prírodné metódy, ktoré tento problém s vedľajšími účinkami nemajú. No a práve o nich si teraz povieme trošku viac.

1. Ryžová voda

Uvarte 2 plné hrsti ryže v 1 litri vody. Vodu sceďte a nechajte vychladnúť.

Na zmiernenie pálenia záhy a liečbu gastritídy pite denne takúto vodu až do ústupu zdravotných ťažkostí.

2. Mrkva a zelerový džús

Vložte do mixéra 2 mrkvy, pár stebiel zeleru a trocha vody.

Mixujte až dokým nevznikne hladké smoothie. Tento nápoj zmierni príznaky a bolesti pri gastritíde a veľmi efektívne tiež potlačí pálenie záhy.

Užívajte podľa potreby.

3. Hruška a zázvor

Podobne ako pri predošlom recepte, aj tu vložte do mixéra uvedené suroviny, pridajte trocha vody a rozmixujte.

Tento nápoj má silné antibiotická a protizápalové účinky. Je veľmi účinný aj proti škodlivým baktériám v žalúdku.

4. Jablko a harmanček

Ošúpte jablko a nakrájajte ho na mesiačiky. Položte ich na panvicu alebo do hrnca, pridajte vodu a pár kvetov harmančeka.

Túto zmes prevarte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Tekutinu z nej pite každý deň a bolesti žalúdka či pálenie záhy čoskoro pominie.

5. Šťava z petržlenovej vňate

Vložte do mixéra za hrsť vňate petržlenu, liter vody a dobre to rozmixujte.

Túto tekutinu potom pite každý deň. Udržuje ju v chladničke a každý deň si pripravte čerstvý nápoj.

Tiez sa Vam moze pacit