Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Stukovatená pečeň? Toto sú najčastejšie príčiny.

Steatóza, alebo ak chcete stukovatenie pečene, patrí v súčasnosti k pomerne častým metabolickým chorobám. Momentálne týmto ochorením trpí približne 20 % populácie, pričom tento údaj môže byť iba špičkou ľadovca. Stukovatenie pečene totiž môže spočiatku prebiehať bez akýchkoľvek varovných príznakov a mnoho dospelých nemusí ani len tušiť, že im pečeň už čoskoro môže skomplikovať zdravotný stav. Ale pekne po poriadku…

Čo sa deje s našou pečeňou pri steatóze?

Dôležitosť správneho fungovania pečene netreba nijako mimoriadne zdôrazňovať, pretože každému z nás je jasné, že akékoľvek ochorenie tohto „chemického laboratória“ zásadne ovplyvní celý organizmus. Pečeň sa podieľa na spracovaní živín a tvorbe žlče, slúži ako zásobáreň glykogénu a má nenahraditeľnú detoxikačnú i metabolickú funkciu.

Stukovatenie pečene je proces, pri ktorom dochádza k nadmernému hromadeniu tukov v pečeni.Tuk sa môže v podstate ukladať vo vnútri buniek (intracelulárna steatóza) alebo v ich okolí (extracelulárna steatóza). Problémom je, že nahromadený tuk v tkanivách pečene narúša jej normálne fungovanie.

Ak sa teda niečo v tomto orgáne pokazí, dôsledky môžu byť fatálne. A o tom, že nejde iba o nejaké šírenie poplašných správ vypovedajú štatistiky, podľa ktorých ochorenia pečene (predovšetkým karcinóm alebo cirhóza pečene) patria do prvej desiatky príčin úmrtí v rámci Európskej únie.

Nemožno však podceňovať ani stukovatenie pečene, ktoré sa mimochodom veľmi často dáva do súvislosti iba s nemiernym popíjaním alkoholických nápojov. Bohužiaľ, alkohol nie je pritom jediným strašiakom a príčin vzniku steatózy je oveľa viac.

Stukovatená pečeň? Toto sú najčastejšie príčiny

Nezdravý životný štýl s nedostatkom pohybu a nesprávnou životosprávou sú častou príčinou obezity nielen u dospelých, ale aj u mnohých detí. No a práve obezita spolu so zvýšenou konzumáciou alkoholu patria k najčastejším spúšťačom ochorenia.

Ak by sme to mali pre lepšiu predstavu premietnuť do čísiel, tak riziko že obézny človek bude trpieť na stukovatenú pečeň je až 50 %. Pravidelné a časté popíjanie koncentrovaného alkoholu riziko ochorenia zvyšuje už na 70 – 75 %! Ak však pôjde o vzájomnú kombináciu, takže prípad obézneho notorického alkoholika, tak bude pravdepodobnosť ochorenia na steatózu až 95 %.

Stukovatená pečeň však môže byť tiež dôsledkom cukrovky 2. typudlhodobého užívania liekovalebo poruchy premeny tukov. Spomenúť však treba aj genetické vplyvy, hypertenziu, inzulínovú rezistenciu alebo nízku hladinu HDL cholesterolu, ktoré môžu prispieť k rozvinutiu ochorenia.

Príznaky signalizujúce stukovatenú pečeň

Nealkoholické stukovatenie pečene prebieha, ako sme už v úvode spomenuli, väčšinou bez subjektívnych ťažkostí a akýchkoľvek viditeľných príznakov. Ak sa stukovatenie pečene náhodne nezistí v rámci preventívnej prehliadky pri krvných testoch alebo pri vyšetrení vnútorných orgánov ultrazvukom, tak príznaky ktoré uvedieme nižšie môžu signalizovať rozvinutejšie štádium ochorenia.

Medzi príznaky stukovatenia pečene najčastejšie patrí:

  • pocit neurčitého tlaku pod pravým rebrom
  • neopodstatnená únava, ospalosť a malátnosť
  • svalová únava
  • nekomfortné a nepríjemné pocity v oblasti brušnej dutiny
  • zvýšená plynatosť
  • pocit plnosti
  • ťažoba na žalúdku sprevádzaná pocitom na zvracanie

Stukovatená pečeň zapríčinená nemiernym popíjaním alkoholu má zvyčajne ešte výraznejšie prejavy a k spomenutým príznakom sa zvyknú pridružiť poruchy súvisiace s vyprázdňovaním stolice, zvracanie, či žltačka. Na tomto mieste je však dôležité povedať, že v prípade ak by ste na sebe pozorovali niektorý z týchto príznakov, tak svoj zdravotný stav vždy konzultujte so svojim lekárom. Tieto príznaky a prejavy sú typické aj pre iné ochorenia. Iba lekár na základe konkrétnych vyšetrení môže stanoviť diagnózu a následnú liečbu.

Liečba stukovatenej pečene alebo prevencia?

Stukovatenie pečene je v skorom štádiu našťastie reverzibilné, alebo jednoduchšie povedané – ochorenie je možné po odstránení príčin nielen zastaviť, ale aj úplne zregenerovať pečeň. Preto ak stukovatená pečeň nespôsobuje výraznejšie zdravotné komplikácie, nie je nevyhnutná liečba liekmi a zvyčajne postačí dlhodobá úprava životného štýlu, stravovania alebo absencia, či eliminovanie toxických látok. Odporúča sa aj pečeňová detoxikácia / očista pečene.

Nevšímanie si negatívne pôsobiacich faktorov na pečeň a neliečenie steatózy však môže v konečnom dôsledku viesť k nezvratnému poškodeniu tkaniva alebo dokonca až k rakovine pečene. V nasledujúcich riadkoch sa preto pozrieme na to, aké možnosti máte pri prevencii alebo liečbe stukovatenej pečene.

Máte nadváhu? Znížte svoju hmotnosť

Redukcia vysokej telesnej hmotnosti je alfou a omegou liečby i prevencie steatózy. Matematika je v tomto prípade veľmi jednoduchá. Menej tuku na bruchu alebo stehnách znamená menej tuku na vnútorných orgánoch. Vrátane pečene. Benefitom úpravy telesnej hmotnosti bude odstránenie bolestí kĺbov, zlepšenie trávenia a kvality spánku, no spomenúť treba aj zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení.

Upravte svoje stravovacie návyky + diéta

Bežná strava v súčasnosti pozostáva z množstva tukov a cukrov. Že nejde o najlepšiu kombináciu, tak to ste sa mali možnosť presvedčiť už aj sami. Pri problémoch s pečeňou je nevyhnutná diétnejšia strava s eliminovaním vyprážaných a tučných jedál.

Dôležitá je tiež pravidelnosť stravovania a technologický postup prípravy jedál. Ak si neviete rady so zostavením optimálneho jedálnička, tak si prečítajte náš článok Ako by mal vyzerať zdravý jedálniček. Alkohol v prípade stukovatenej pečene môže všetko iba zhoršiť. Preto sú pre vás alkoholické nápoje na dlhšie obdobie tabu.

Použite prípravky s Pestrecom mariánskym

Pestrec mariánsky patrí k rokmi overeným bylinám, ktoré sa osvedčili v boji s toxínmi a sú v mnohom nápomocné aj pri regenerácii pečene. Predovšetkým účinná látka silymarín dokáže chrániť pečeňové bunky a zároveň napomáha obnovovať už poškodené bunky. Pestrec mariánsky okrem toho zlepšuje činnosť trávenia, vylučovania a vstrebávania dôležitých živín.

Pomôcť môžu aj dve šálky kávy denne

Znie to neuveriteľne, ale podľa štúdií už pitie dvoch 2 šálok kávy denne môže vo všeobecnosti znížiť riziko rakoviny pečene až o 35 %. Čo je však dôležitejšie antioxidačné účinky zelenej kávy dokážu stimulovať produkciu pečeňových enzýmov a napokon tak chrániť pečeň pred cirhózou i stukovatením. Aby bol efekt dokonalý, je potrebné piť iba skutočne kvalitnú čiernu alebo zelenú kávu, no zároveň platí, že ju nesmiete piť nalačno.

Stukovatenie pečenie neberte na ľahkú váhu

Zdravá, dobre fungujúca pečeň je predpokladom dobrého fyzického zdravia a v konečnom dôsledku aj plnohodnotného života. Neskúšajte teda koľko toho zvládne. Stravujte sa zdravo, alkohol si doprajte naozaj iba príležitostne a bez povšimnutia nenechajte ani svoju hmotnosť.

Tiez sa Vam moze pacit