Žihľava je liek, ktorý je úplne zadarmo. Rastie voľne na poliach, lúke a dokonca ju nájdeme aj len-tak u nášho domu.
Žihľava je veľmi prospešná nielen pre našu záhradu – vo forme hnojiva, výluhov či ako prísada do kompostu.
Ohromná je aj pre naše zdravie. Dnes sa s Vami chcem podeliť o recept na liečivý žihľavový sirup, ktorý mi poradila lekárka na anémiu.
Okrem toho má tento žihľavový sirup aj ďalšie skvelé účinky na naše zdravie. Žihľavu je najlepšie zbierať, kým je mladá, najneskôr do polovice mája.
Žihľavový sirup a jeho účinky:
- lieči anémiu
- má močopudné účinky (prospieva obličkám a močovému ústrojenstva)
- čistí pečeň
- zlepšuje kvalitu vlasov
- vysoký obsah vitamínu C
- prospieva srdcu a krvnému obehu
- prečisťuje organizmus a detoxikuje
- znižuje hladinu glukózy v krvi
- výrazne znižuje symptómy alergií
Čo budeme potrebovať:
- 40 vrcholov žihľavy (zbierame na miestach, ktoré nie sú znečistené)
- 6 citrónov (ja umývam v octovej vode, aby som sa zbavila postrekov a chémie na kôre)
- 3 litre studenej vody
- 1 kg hnedého cukru alebo 200 g medu
Ak deň pred zberom pršalo, žihľavu nemusíte ani umývať – zbierajte ju tam, kde máte istotu, že nedošlo k znečisteniu. Ak sa ju predsa len rozhodnete umyť, tak len tak, že krátko ponoríte do vody.
Pripravíme si nádobu, do ktorej ponoríme žihľavu a narezané citróny. Prikryjeme a necháme 24 hodín lúhovať. Potom dobre premiešame a scedíme tekutinu, do ktorej pridáme cukor alebo med a necháme ešte tak deň odležať, kým sa cukor rozpustí (občas premiešame). Skladujeme v čistých nádobách v chladničke.
Na anémiu som žihľavový sirup užívala tak, že 100 ml tekutiny som zmiešala s rovnakým množstvom vody a pila počas dňa.
Recept na žihľavový sirup, ktorý dlho vydrží aj bez sterilizácie
čo budeme potrebovať:
- 40 ks žihľavy (ja dávam vršky žihľavy)
- 40 g kyseliny citrónovej
- 1,5 kg trstinového cukru
- 2 l horúcej vody
postup:
Žihľavu dáme do hrnca a zalejeme vriacou vodou. Pridáme kyselinu citrónovú, prikryjeme a necháme lúhovať 24 hodín.
Potom tekutinu scedíme. Preložíme ju na sporák a necháme trochu zahriať, pridáme cukor – vďaka zahriatiu sa cukor lepšie rozpustí. Ak vznikne pena, odoberieme ju pomocou naberačky.
Necháme vychladnúť a dáme do čistých pohárov. Netreba sterilizovať. Používame ako klasický sirup.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku pre nové články na každý deň.
zdroj: prirodajelek.cz