Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Táto polievka vás ochráni pred cukrovkou, alergiami a aj rakovinou.

Zima je možno aj vaším obľúbeným ročným obdobím, keďže sa s ňou spája sneh, prázdniny, lyžovačky, horúce čaje (s rumom) či iné symboly tejto sezóny.

Avšak je to aj obdobie, kedy sa u ľudí vytvára nedostatok vitamínu D a tiež existuje zvýšené riziko chrípok, prípadne ďalších infekčných ochorení ako sú nádcha či prechladnutie.

Dnes vám ukážeme recept na jednu chutnú polievku, ktorá posilní vašu imunitu, dodá vášmu telu množstvo antioxidantov a ďalších prospešných látok.

Navyše, okrem spomenutých infekčných chorôb, vás ochráni aj pred cukrovkou, Alzheimerovou chorobou či rakovinou. Stačí, že ju budete konzumovať aspoň raz za 1 až 2 týždne.

Za svoje účinky vďačí viacerým svojim zložkám so silnými protizápalovými účinkami. Zápaly sú totiž primárnou príčinou mnohých chronických a civilizačných ochorení.

Choroby, ktorým polievka predchádza

Konzumácia tejto liečivej polievky vám pomáha predchádzať celej palete ochorení. Okrem už vyššie spomenutých chorôb sú to aj:

  • alergie
  • bronchitída
  • astma
  • depresia, úzkosť
  • únava
  • psoriáza
  • obezita
  • metabolické poruchy
  • Alzheimerová choroba
  • skleróza multiplex

Úloha stresu pri zápaloch

Posledné výskumy ukazujú, že jednou z hlavných príčin zníženej imunity a zápalov je stres.

Každý z nás sa potýka s určitou úrovňou stresu, úzkosti a hektickosti vo svojom živote. Naša polievka však obsahuje zložky, ktoré sa ukázali ako účinné prírodné prostriedky na znižovanie stresu a nervového vypätia.

Pôsobí tak na vaše telo komplexne – dodáva mu antioxidanty, nutričné látky (vitamíny a minerály), fytonutrienty, látky potláčajúce zápaly a tiež substancie, ktoré znižujú stres a podporujú nervovú sústavu.

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že ide iba o obyčajnú polievku, v skutočnosti má oveľa bližšie k lieku než k tradičnému jedlu.

Poďme sa teraz už ale bližšie pozrieť na to, ako si ju pripraviť.

Ingrediencie

Na jej prípravu budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 1 čajová lyžička kurkumy v prášku
  • 3 dcl kokosového mlieka
  • 2 pokrájané jablká
  • 400 ml červenej šosovice
  • 1 čajová lyžička kokosového oleja
  • 1 na jemno nakrájaná cibuľa
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • 2 až 3 poháre vody
  • štipka čierneho korenia
  • soľ

Príprava

Postupujte nasledovne:

1. Na začiatok umyte šošovicu v studenej vode.

2. V hrnci rozpustite kokosový olej a dozlatista opražte na ňom cibuľu, až kým nezmäkne.

3. Potom do toho pridajte kurkumu, čierne korenie, soľ a jablká. Povarte to asi 2 minúty za neustáleho miešania.

4. Následne vložte do hrnca aj šošovicu a zalejte to vodou. Polievku priveďte do varu, prikryte pokrývkou a na miernom ohni povarte 15 minút.

5. Na koniec pridajte kokosové mlieko a škoricu a pokračujte vo varení na slabom plyne, až kým šošovica nezmäkne.

Podľa potreby prilejte vodu, v závislosti od toho, či máte radi polievku radšej redšiu alebo hustejšiu.

Užívanie

Polievku podávajte teplú, no nie vriacu. Okrášliť si ju môžete pomletými tekvicovými semienkami alebo strúhaným kokosom.

Môžete ju konzumovať tak často, ako chcete. Pre čo najlepší výsledok na prevenciu ochorení je dobré si ju dať aspoň raz do týždňa.

Prajeme vám dobrú chuť a tiež pevné a hlavne trvalé zdravie!

Tiez sa Vam moze pacit