Krása a životný štýl, Zdravie a životospráva

Toto by ste mali určite vedieť. 8 vecí, ktoré účinne riedia krv a zabraňujú vzniku krvných zrazenín!

Krv môže byť príliš hustá, obsahovať veľa tuku či vápenatých solí a zrazeniny sa potom usadia na stenách ciev, čo prispieva k vzniku aterosklerózy. Ak máte genetickú predispozíciu na tuhšiu krv, vo vašej rodine sa vyskytol problém s nebezpečnou zrážanlivosťou alebo sa chcete jednoducho poistiť, čítajte ďalej.

Príčiny zrážania krvi

Kvalita krvi závisí aj od procesov prebiehajúcich v bunkách aj niektorých orgánoch. Ak sa kvalita krvi zhorší, prejaví sa to najprv zdravotnými problémami spojenými najčastejšie s obličkami, pečeňou a mozgom. Medzi hlavné príčiny patrí:

enzymatická nedostatočnosť
pitie špinavých alebo prechlórovaných vôd
prekyslenie organizmu
škodlivé účinky ožarovania
nedostatok minerálov a vitamínov v tele
nedostatočný príjem solí
Väčšine týchto rizík sa však predísť nedá, a preto by sme sa mali zamerať najmä na stravu bohatú na produkty, ktoré krv riedia. Na zozname figuruje na prvom mieste voda! Ak pijete denne aspoň 1-2 litre čistej nesýtenej vody, potom sa nemusíte obávať, že by ste mali príliš hustú krv a tým pádom je aj riziko vzniku trombózy, teda krvnej zrazeniny, výrazne nižšie. Vynikajúcim prírodným prostriedkom je aj rybí olej, ktorý rozpúšťa krvné zrazeniny a sklerotické povlaky. Odporúča sa preventívne piť zhruba 3-4 krát týždenne.
Milovníkov čučoriedok poteší, že aj toto sladučké a mimoriadne zdravé ovocie krvi prospieva. Nielen tým, že ich konzumácia výrazne zvyšuje hemoglobín, ale aj riedi krv. Čučoriedky obsahujú kumaríny, ktoré pôsobia ako prevencia proti vzniku zrazenín a takisto liečia neoplazmy. Účinná je aj zelerová šťava. Stačí pol šálky šťavy z tejto aromatickej zeleniny a vaše telo bude zásobované prospešnými látkami v bohatom množstve.

Nemenej účinný je aj cesnak, ktorý môžete konzumovať buď v surovej forme, alebo vo forme tinktúry či odvaru. Ešte lepšie účinkuje ak ho skombinujete so zázvorom. Zázvor prispieva nielen k riedeniu krvi, ale znižuje aj hladinu cukru, zlepšuje trávenie a žalúdočné problémy. Opatrní buďte len v prípade, že užívate zázvor a trpíte na vysoký krvný tlak.

Na záver fantastická surovina, ktorú využívame v kuchyni čoraz menej – čerstvé pšeničné klíčky! Tie sú hotovým zázrakom. Stačí, ak si naordinujete 1 čajovú lyžičku čerstvých klíčkov denne. Pridať ich môžete do šalátov, k jedlám alebo ako ozdobu na mäso. Ak zjete klíčky zmiešané s lyžičkou ľanového oleja, budete mať vyhraté.

Tiez sa Vam moze pacit