Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Vďaka tomuto testu zistíte, či sú vaše jablká pokryté rakovinotvorným voskom.

Príroda nám poskytuje všetko, čo potrebujeme preto, aby sme si udržali dobré zdravie. Patrí medzi to aj ovocie, ktoré je rovnako sladké ako rôzne sladkosti, no pre nás omnoho prospešnejšie.

Jablká, hrušky a ďalšie druhy ovocia sú plné vitamínov a minerálov. Bohužiaľ, tak ako iných vecí na svete, aj ovocie sme dokázali pokaziť používaním pesticídov, umelých hnojív a iných chemikálií.

Pomerne vážnym problémom je aplikácia toxického vosku, ktorým výrobcovia a predajcovia pokrývajú mnohé druhy ovocia.

Používaný vosk totiž pochádza z rovnakého zdroja, z akého sa vyrábajú motorové oleje, čiže z ropy. No a takýto vosk je pre náš organizmus nadmieru toxický.

Prečo pestovatelia používajú umelý vosk

Farmári a distribútori ovocia si zaužívali tento odporný zvyk, kedy aplikujú na ovocie umelý vosk. Príčinou je údajne to, aby ovocie dlhšie vydržalo v skladoch.

Počas uvedeného procesu odstránia z ovocia jeho prirodzený ochranný povlak a namiesto neho aplikujú umelý vosk.

Tvrdia, že sa tým snažia ho chrániť pred plesňami a baktériami, čím si má takto ošetrené ovocie zachovať dlhšie svoju čerstvosť. Pravda je však trošičku iná.

Umelý vosk zvýrazňuje farbu ovocia a na pohľad ho robí atraktívnejším a chutnejším. No a takéto ovocie sa potom aj ľahšie predáva. Práve to je hlavným motivátorom predajcov.

V poslednom desaťročí sa začali spotrebitelia čoraz viac pýtať, či takýto postup je naozaj potrebný alebo, či sa jedná len o trik, ako obalamutiť spotrebiteľov.

Zloženie umelého vosku

Keďže sa v prípade vosku nejedná o potravinu, ale len o pomocnú látku, pestovatelia a predajcovia nie sú povinní zverejňovať jeho zloženie.

Výsledkom je, že sa šíria správy o tom, že takýto umelý vosk obsahuje viaceré toxické ingrediencie. Okrem ropných zložiek sa v ňom dokonca našli aj také alergény ako sója, lepok či mliečne zložky.

No a potom samozrejme sú to látky ako fungicídy, konzervačné činidlá, umelé farbivá a ďalšie veci, ktoré zlepšujú vzhľad ovocia.

Ide všetko o známe karcinogénny, ktoré v potravinách nemajú čo hľadať.

Test na zistenie, či ovocie pokrýva umelý vosk

Otázka teda znie, ako odhaliť, či vaše ovocie pokrýva takýto nebezpečný toxický vosk.

Ide o pomerne jednoduchý test. Vezmite vaše ovocie a vylejte na neho veľmi horúcu vodu – buď z kohútika, alebo ešte lepšie prevarenú vodu.

Ak sa povrch ovocia zmení z priesvitného na taký, ako je zobrazený na úvodnom obrázku, potom je vaše ovocie pokryté umelým voskom.

Môžete sa pokúsiť ho zoškrabať nožom dole, no najlepšie je takéto ovocie vôbec nejesť, keďže nikdy sa vám nepodarí odstrániť nános vosku kompletne.

Ako sa vyhýbať ovociu s umelým voskom

Oveľa lepšie ako zistiť, že ste kúpili ovocie pokryté umelým voskom, je takéto ovocie vôbec nekúpiť.

Hoci väčšina výrobcov používa umelý vosk, existujú aj výrobcovia, ktorí používajú prírodný vosk, prípadne nepoužívajú žiadny.

Prírodný vosk sa vyrába z vecí ako karnaubský vosk, drevná živica alebo včelí vosk. Navyše neobsahuje žiadne pesticídy, fungicídy, umelé konzervanty, ani žiadne ropné produkty.

Najlepšie je preto kupovať sezónne ovocie od drobných lokálnych pestovateľov (babky na trhovisku, ktoré predávjúa veci z vlastnej záhrady) alebo potom v obchodoch s bio potravinami.

Vždy sa však pre istotu opýtajte na pôvod predávaného ovocia a či neobsahuje umelý vosk alebo iné postrekové látky.

Tiez sa Vam moze pacit