Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Vedci z Harvardu varujú: Táto základná potravina môže zabiť vás i vášho blízkeho.

Pri vašom každodennom nákupe základných v potravinách vám zrejme ani len na um nezíde, že niektorá z nich by vám alebo vašim blízkym mohlo ublížiť. Ide však o klamlivý dojem.

Nabudúce, keď budete v supermarkete dávať do vozíka potraviny, dvakrát sa zamyslíte nad tým, čo do neho vložíte a čomu sa radšej zďaleka vyhnite.

Prečo je pasterizované mlieko zdraviu nebezpečné

Nedávna štúdia vykonaná na Harvardskej univerzite ukázala, že pasterizované mlieko a iné produkty z neho vyrobené môžu vyvolať druhy rakoviny, ktoré sú závislé na hormónoch.

Ide o to, že dnešné kravské farmy sú prevádzkované na modeli takzvaného „koncentrovaného živočíšneho výkrmu“.

Výsledkom takéhoto modelu je produkcia mlieka, ktoré sa vyznačuje nebezpečne vysokou hladinou látky estrogén sulfát – zložka hormónu estrogén spájaná s rakovinou prostaty, semeníkov a prsníka.

Dr. Ganmaa Davaasambuu so svojimi kolegami z Harvardu identifikovali mlieko z „moderných“ fariem vyznačujúce vysokým podielom hormónov ako významnú príčinu takzvaných rakovín závislých na hormónoch.

V týchto farmách sa totiž kravy doja aj vyše 300 dní v roku, dokonca aj počas tehotnosti kráv, nie iba v prvých 6 mesiacoch po pôrode teliatok, ako tomu bývalo v minulosti.

Výsledkom je mlieko, ktoré má až 33-násobok estrogén sulfátu!

Inými slovami, navzdory tomu, čo tvrdia úrady a chytľavé reklamy ohľadne prospešnosti mlieka, pitie dnešného pasterizovaného mlieka z veľkochovov nie je dobré pre vaše dobré.

Preto sa nedajte oklamať výrobcami i štátom podporovanou propagáciou mlieka a mliečnych výrobkov.

Výroba mlieka dnes totiž už nie je tým, čím bývala v minulosti. Ide o mnohomiliónový biznis, ktorý z mlieka vytvoril niečo, čo už nie je vhodné pre ľudskú konzumáciu.

Čím nahradiť pasterizované mlieko

Aby sme sa nechápali zle. Týmto vedci nechceli odsúdiť mlieko ako také, ale to, čo z neho spravila veľkovýroba.

Vždy, keď je to možné, zvoľte si mlieko od farmárov, ktorí dodržiavajú bio princípy chovu kráv a produkcie mlieka. Najlepšie je surové, nepasterizované mlieko, pretože pasterizáciou sa ničia v mlieku mnohé prospešné enzýmy a vitamíny.

Problém je, že u nás je pasterizácia povinná a nepasterizované mlieko zoženiete len priamo od farmára, ktorý vám ho je ochotný poskytnúť.

Ak však takéto nepasterizované mlieko nezoženiete, potom môže byť aj pasterizované, no v rozumnom množstve, prípade v podobe kvasených jogurtov alebo kefírov.

Základom je to, aby vaše mlieko neobsahovalo spomínanú hormonálnu látku estrogén sulfát.

Tiez sa Vam moze pacit