Krása a životný štýl, Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Vedci objavili ovocie, ktoré zabráni ochabovaniu svalov počas starnutia.

Pri hľadaní prírodnej látky na efektívne spomalenie ochabovania svalov s pribúdajúcim vekom, vedci objavili látku, ktorá prináša veľmi sľubné výsledky.

Svoje zistenia publikovali v nedávnom vydaní vplyvného magazínu Cell Metabolism (Bunkový metabulizmus), v ktorej bližšie popísali svoj nový objav.

Čo zistili vedci

Vedci zistili, že látka s názvom kyselina ursolová je nadmieru vhodná pre terapie zamerané na predchádzanie a odstraňovanie sprievodných znakov starnutia, ako sú ochabnuté a ovísajúce svaly.

Ide o látku, ktorá sa vo vysokom množstve nachádza v šupke jabĺk.

Ako vysvetľujú výskumníci:

„Ochabovanie a odbúravanie svalovej hmoty je najčastejším príznakom starnutia.

Kvôli nemu sa naťahujú doby hospitalizácie starších pacientov, predlžuje doba rekonvalescencie a v niektorých prípadoch úplne zabráni tomu, aby sa pacient dostal z nemocnice domov.

Nevie sa presne prečo je tomu tak a teda na to doteraz neexistoval ani žiadny účinný liek.“

Ako látka z jabĺk bráni ochabovaniu svalov

Výskumníci sa najprv podujali zistiť, čo sa deje v starnúcich a slabnúcich svaloch.

Našli 63 génov, ktoré sa menili počas držania diéty a ďalších 29 génov, ktoré menia svoju expresiu počas hladovania alebo aj pri poraneniach chrbtice.

Porovnávaním expresie uvedených génov pri vystavení vyše 1300 bioaktívnym látkam došli vedci napokon až ku kyseline ursolovej. Tá sa ukázala, že dokáže naprávať odbúravanie svalov.

„Kyselina ursolová je vskutku zaujímavá zlúčenina“, tvrdia výskumníci. „Najlepšie na nej je, že ju dokážeme získať bežne v strave jednoduchou konzumáciou jabĺk.“

V nasledujúcej fáze podali vedci kyselinu ursolovú vyhladovaným myšiam a experimentom sa ukázalo, že myši ochránila pred zoslabnutím a ochabnutím ich svalov.

Výsledky užívania kyseliny ursolovej na ľuďoch

Povzbudení pozitívnymi výsledkami u myší sa výskumníci rozhodli otestovať účinok kyseliny ursolovej na ľuďoch, ktorým ju začali podávať počas niekoľkých týždňov.

Výsledok? Ich svaly narástli!

Vedci tento výsledok vysvetlili tak, že kyselina ursolová zlepšuje signalizáciu inzulínu vo svaloch a tiež napráva expresiu génov spojených s atrofiou svalov.

Navyše, osoby užívajúce kyselinu ursolovú sa stali štíhlejšími, mali nižšiu hladinu krvného cukru, cholesterolu aj triglyceridov.

Vedci sa preto domnievajú, že kyselina ursolová môže byť prínosná nielen pre zachovanie svalovej hmoty, ale taktiež prispieť k celkovému zlepšeniu zdravotného stavu človeka.

Záver

Vieme, že ak človek konzumuje vyváženú stravu, akú nás učili jesť naše mamy, má to pre telo mnoho prínosov.

No a zachovanie si svalovej hmoty aj do vysokej staroby je jedným z týchto prínosov.

Tiez sa Vam moze pacit