Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Všetko o zápale hrubého čreva – lieky, diéta a jedálniček.

Závažné zápalové ochorenia čriev majú na Slovensku už niekoľko rokov stúpajúcu tendenciu. Kým v minulosti išlo skôr o akýsi precedens alebo raritu, dnes tieto ochorenia postihujú veľkú časť populácie. Čo však stojí za pozornosť je, že veková hranica sa neustále posúva smerom k nižším vekovým kategóriám a zápal hrubého čreva v podobe ulceróznej kolitídy sa netýka iba dospelých, ale postihuje čoraz viac aj deti. Pozrime sa na túto problematiku podrobnejšie.

Ako to však už býva, ulcerózna kolitída nie je jediným ochorením, ktoré dokáže potrápiť náš tráviaci trakt. Nie tak dávno sme písali o Crohnovej chorobe alebo o syndróme dráždivého čreva. Nemenej častým zápalovým ochorením hrubého čreva je tiež divertikulitída. Napriek tomu, že v obidvoch prípadoch ide v podstate o zápal hrubého čreva, príčiny ich vzniku sú rozdielne. V nasledujúcich riadkoch sa pozriem na to, čo tieto choroby spája alebo naopak, v čom sa odlišujú.

Ulcerózna kolitída

Ulcerózna kolitída, známa ako vredový zápal hrubého čreva, patrí k ochoreniam, ktoré rozhodne netreba podceňovať, pretože dlhotrvajúci stav môže prerásť do oveľa komplikovanejších foriem.

Zápal hrubého čreva sa začína v konečníku a odtiaľ sa môže postupne rozšíriť na ostatné časti hrubého čreva. Pri ulceróznej kolitíde, narozdiel od Crohnovej choroby, je zápalom postihnutá iba sliznica hrubého čreva, v dôsledku čoho však dochádza k tvorbe vredov a neskôr k typickým prejavom krvácania do čreva. To je napokon možné pozorovať v riedkej,  hlienovitej stolici.

Zápal zvyčajne nepostihuje sliznicu hrubého čreva v celej dĺžke a iba vo výnimočných prípadoch je zápalom zasiahnutá koncová časť tenkého čreva. Výskyt takéhoto zápalu je menej častý a zvyčajne je obmedzený na samotný konečník alebo iba na nejaký úsek čreva. Pri deťoch je situácia o niečo zložitejšia a celkový zápal hrubého čreva je pomerne častou realitou.

Príčiny – prečo vzniká zápal hrubého čreva?

Hoci príčiny vzniku ochorenia nevie poriadne objasniť ani súčasná moderná medicína, predpokladá sa, že akýmsi spúšťačom ulceróznej kolitídy môžu byť genetické predispozície imunitného systému, ktorý reaguje prehnane a neprimerane na podnety vonkajšieho prostredia.

Medzi ďalšie faktory, ktoré môžu spustiť ochorenie patria:

  • lieky,
  • stres,
  • nevhodná životospráva,
  • vírusové infekcie,
  • narušená mikrobiálna rovnováha flóry čreva,
  • zápal žlčovodov.

Typické príznaky zápalu hrubého čreva / ulceróznej kolitídy

Zápal hrubého čreva môže mať v tomto prípade rôzny priebeh a akútne obdobia zdravotných komplikácií sú striedané časovými úsekmi, ktoré nemusia sprevádzať žiadne výraznejšie symptómy. Postupne sa však môžu čoraz výraznejšie prejavovať príznaky ako:

  • častejšie bolesti brucha,
  • časté kŕčovité nutkanie na stolicu,
  • hnačka,
  • krv v stolici,
  • zvýšená teplota,
  • výrazný úbytok telesnej hmotnosti,
  • únava, svalová slabosť alebo malátnosť.

Niekedy sa pri ulceróznej kolitíde môžu vyskytnúť časté bolesti hlavy, zápaly kĺbov i šliach, problémy s nechtami alebo pokožkou a v prípade detí komplikácie s rastom.

Divertikulitída hrubého čreva

Divertikulóza je ochorenie, ktoré je veľmi zriedkavé u dospelých osôb mladších ako 30 rokov, ale s pribúdajúcim vekom výskyt ochorenia rastie. Vo vekovej kategórii 80 ročných ľudí divertikulóza postihuje až 2/3 z nich. Pri tomto ochorení v podstate ide o zápal malých črevných vydutín sliznice tzv. divertikulov. Divertikulóza však môže často prerásť do akútnej divertikulitídy.

Diverkulitída môže prebiehať ako jednoduchý a nekomplikovaný zápal bez toho, aby došlo k porušeniu steny hrubého čreva alebo v závažnejšom prípade môže ísť o komplikovaný zápal hrubého čreva. Vtedy zápal spôsobí perforáciu (porušenie) črevnej steny. Výsledkom je nebezpečná a život ohrozujúca infekcia spôsobená únikom obsahu hrubého čreva do brušnej dutiny.

Aké príčiny treba hľadať za ochorením?

Výskyt ochorenia sa dáva do priameho súvisu so životným štýlom a stravovaním. Z tohto pohľadu potom naberá na osobitnom význame celkový nedostatok vlákniny v prijímanej strave. Okrem stravy sú však rizikovým prvkom alebo príčinou ochorenia aj tieto faktory:

  • vysoká konzumácia červeného mäsa a cukrov
  • vyšší vek
  • chronická zápcha
  • obezita
  • chemoterapia
  • liečba kortikoidmi
  • imunopresia

Príznaky divertikulitídy

Zo začiatku sa nemusia objaviť nijaké výraznejšie príznaky. O tom že, niečo nie je v poriadku ako prvé signalizujú neurčité bolesti brucha, pocity plnosti, nadúvanie a pridať sa môžu poruchy vyprázdňovania. Neskôr je možné pozorovať najmä tieto príznaky:

  • zvýšená telesná teplota
  • triaška alebo zimnica
  • výrazná bolestivosť brušnej dutiny v ľavej oblasti
  • krv v stolici alebo krvácanie z konečníka
  • zvracanie

Liečba a ako sa lieči zápal hrubého čreva

Diagnostikovanie ochorenia a následná liečba sú a to chceme zdôrazniť, iba v kompetencii lekárov. Tí môžu po odborných vyšetreniach pri nekomplikovaných formách zápalu hrubého čreva nasadiť antibiotickú, parenterálnu (vnútrožilovú) alebo inú liečbu. V každom prípade však pri akýchkoľvek spomenutých príznakoch alebo bolestiach brušnej dutiny vyhľadajte pomoc lekára.

Bez zmeny stravovacích návykov to nepôjde

Pri menej závažných ochoreniach môžete samozrejme ako istú formu prevencie urobiť rôzne opatrenia. Medzi najdôležitejšie z nich patrí zmena stravovania. Tá sa osvedčí nielen pri divertikulitíde, ale aj pri ulceróznej kolitíde. Odporúča sa zdravé a vyvážené stravovanie.

Ak si teda budete možno nanovo zostavovať zdravý jedálniček, nezabudnite naň zaradiť predovšetkým dostatok potravín s vyšším obsahom vlákniny. Výborným zdrojom vlákniny môže byť ovocie i zelenina, no neoceniteľnú službu vám preukážu tiež strukoviny, hnedá ryža, či cereálne pečivo.

Možnou alternatívou je tiež psyllium. Tento potravinový doplnok sa získava zo semien skorocelu indického a je výborným zdrojom rozpustnej vlákniny, ktorú dobre tolerujú aj ľudia so zlou znášanlivosťou obilnej vlákniny.

Pri zaradení vlákniny na váš jedálny lístok však nezabudnite, že jej množstvo v strave musíte zvyšovať postupne a nie naraz. Tráviaci trakt si totiž na príjem vlákniny musí zvyknúť, pretože v opačnom prípade môže dôjsť k nadmernému nadúvaniu a hromadeniu plynov v črevách. No a nemenej dôležitý je aj dostatočný pitný režim. Vláknina totiž na seba viaže veľké množstvo vody.

Zázvor i rozmarín tiež vedia byť nápomocné

Popri úprave stravy sa pri prevencii zápalu hrubého čreva môžete oprieť aj o zázvor či rozmarín, ktoré podľa viacerých štúdií majú preukázateľné pozitívne účinky na trávenie. Rozmarín jedlo nielen dochutí, ale predovšetkým eliminuje látky ktoré môžu prispievať k rakovine hrubého čreva.

Využitie zázvoru je skutočne široké. Stal sa osvedčeným pomocníkom pri prechladnutiach, použiť sa dá na podporu imunity, či zlepšenie prietoku krvi, no nás zaujímajú predovšetkým jeho účinky na tráviaci trakt. A tie sú podľa všetkého výnimočné. Tento prírodný antioxidant totiž obsahuje látky ktoré jednak zlepšia trávenie, no údajne môžu spomaliť alebo až zastaviť rast rakovinotvorných buniek.

Urobiť môžete samozrejme viac

Pri miernení prejavov zápalu hrubého čreva alebo pri prevencii sa nespoliehajte iba na spomenuté opatrenia. Nefajčte a k životu pristupujte s nadhľadom. Buďte optimisti. Jednoducho si vychutnávajte život so všetkým, čo k tomu patrí. Dobrú náladu i eliminovanie stresu dosiahnete aktívnym pohybom, no nemusí to byť nič krkolomné. Začať môžete prechádzkami do prírody.

Tiez sa Vam moze pacit