Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Zabudnutý zázrak: Staroveký spôsob na kontrolu krvného cukru lepší ako farmaceutické lieky!

Cukrovka sa lieči ťažko. Mali by ste však vedieť, že existuje množstvo prírodných látok, ktoré zlepšujú jej priebeh a znižujú potrebu užívania liekov.

Mnohé rastliny disponujú silnými protidiabetickými účinkami a na liečbu tohto ochorenia sa využívajú už po celé stáročia.

Problém je, že v dnešnej dobe plnej farmaceutických liekov sa na tieto vekmi overené prostriedky občas akosi pozabúda.

No a jednou skupinou plodín, ktoré sú extrémne prospešné pri cukrovke, sú niektoré druhy strukovín. Práve o nich si viac povieme v našom dnešnom článku.

Čo sa deje v tele pri cukrovke

Predtým, než prejdeme k spomínaným strukovinám, je potrebné si ozrejmiť ako cukrovka vlastne vplýva na náš organizmus.

Ide o pomerne vážnu metabolickú poruchu, kedy beta bunky v pankrease strácajú schopnosť produkovať inzulín, ktorý zabezpečuje stabilnú hladinu cukru v krvi.

Prudké výkyvy cukru môžu na jednej strane viesť k hypoglykémii, keď je ho v krvi príliš málo. človeku vtedy hrozí kolaps v dôsledku nedostatku energie.

Opačným extrémom je vysoká hladina krvného cukru, kedy dochádza k preťaženiu obličiek, pečene a ďalších orgánov.

Dlhodobo nevyrovnaná hladina krvného cukru spôsobuje celú paletu vážnych zdravotných komplikácii – od opuchov, cez znecitlivenie nervov až po slepotu.

Súčasným medicínskym riešením na cukrovku je pravidelné podávanie inzulínu injekčnou formou. Ide však o pomerne nepríjemnú procedúru, ktorá pacientom výrazne znižuje kvalitu života.

Medzi najčastejšie neželané vedľajšie účinky tradičnej liečby cukrovky patria:

  • priberanie
  • edémy
  • zadržiavanie tekutín v organizme
  • ochorenia pečene
  • mnohé ďalšie

Najväčším problémom súčasnej liečby cukrovky je však to, že v podstate ani nejde o liečbu, ale len udržiavanie stavu a snaha o predchádzanie možným komplikáciám.

Čo zistili štúdie o vplyve strukovín na cukrovku

Mnohí medicínski odborníci odporúčajú, aby okrem pravidelného užívania inzulínu, pacienti podstúpili aj zmenu svojho životného štýlu.

To im pomôže znížiť potrebu užívania liekov a v neposlednom rade zlepší kvalitu života.

No a medzi veci, ktoré je potrebné zmeniť, patrí aj odporúčanie konzumovať väčšie množstvo niektorých druhov strukovín a cereálií.

Uvedené druhy potravín znížia inzulínovú rezistenciu tela, čiže telo lepšie využije ten inzulín, čo mu ešte ostal, prípadne ten, ktorý sa mu umelo podáva.

Pri cukrovke typu 2 totiž telo stále nejaký inzulín produkuje, no nedokáže ho využiť.

Európska asociácia pre štúdium cukrovkyKanadská diabetická asociácia a Americká diabetická asociácia, všetky odporúčajú strukoviny ako prírodný spôsob na kontrolu krvného cukru.

Podľa analýzy zo 41 štúdií vykonaných v Kanade, ktoré zahŕňali vyše 1000 pacientov, sú strukoviny v skutku najlepším spôsobom, ako si udržať stabilný krvný cukor.

Ktoré strukoviny sú na cukrovku najlepšie

Niektoré zo strukovín sa ukázali na cukrovku efektívnejšie než iné.

Najlepšie zo všetkých dopadol cícer.

Okrem neho je pomerne účinná aj čierna a pinto fazuľa, ktorá sa osvedčila o niečo viac než klasická fazuľa.

Pri pozorovaniach nárastu hladiny krvného cukru po konzumácii ryži sa zistilo, že ak sa ryža konzumuje spolu s uvedenými druhmi fazule, jeho hladina sa stabilizuje oveľa rýchlejšie.

Červená a tmavá fazuľa sa ukázali ako menej účinné.

Ako strukoviny stabilizujú krvný cukor

Spôsob účinku strukovín je ten, že obsahujú látky, ktoré blokujú pôsobenie enzýmov tráviacich škroby.

Tie potom nestrávené prechádzajú črevom a poskytujú potravu pre prospešné črevné baktérie.

Inhibícia enzýmu amylázy má podobný efekt ako niektoré klasické lieky na cukrovku.

Pravidelná konzumácia spomenutých druhov strukovín taktiež normalizuje hladinu A1C hemoglobínu. Účinok je rovnako dobrý ako s farmaceutickými liekmi.

To robí zo strukovín ideálny prírodný liek proti cukrovke.

Tiez sa Vam moze pacit