Zdravie a životospráva

Zamrazovať citróny?Prečítajte si dôvod, prečo je najlepšie konzumovať celé citróny

Citróny patrí medzi jedno z najzdravších ovocí na planéte. Vďaka svojim nespočetným zdravotným prínosy a jedinečnej chuti sa pridávajú do mnohých jedál.Sú výborné napríklad aj na detoxikáciu tela. Problémom však býva, že pri odšťavovaní strácajú niekoľko zo svojich výživných látok s unikátnymi liečivými účinkami.Veľké množstvo týchto látok sa totiž nachádza v šupke a dužine a pri ich vytláčaní neprechádza do šťavy. Ich zamrazenie, následné strúhanie a konzumácia v tejto forme je preto lepšie.

Čo dokážu s telom látky nachádzajúce sa v kôre citrónov

Látky nachádzajúce sa v kôre citrónov majú na telo nasledujúce účinky:

  • posilňujú imunitný systém
  • regulujú cholesterol
  • predchádzajú rakovine
  • lieči rakovinu
  • potláčajú bakteriálne infekcie
  • znižujú krvný cukor a lieči cukrovku
  • ničí parazity

Okrem toho sa ukázalo, že citrónovej bioflavonoidy a éterické oleje predchádzajú vzniku astmy, potláčajú v tele zápaly a detoxikujú pečeň i obličky.Pozitívne tiež ovplyvňujú znižovanie vysokého krvného tlaku a dokonca zmierňujú či úplne odstraňujú stres a depresiu.Kým citrónová šťava je známa tým, že obsahuje vysoký podiel vitamínu C, jeho kôra je na vitamíny ešte oveľa bohatšie – a to 5 až 10 násobne!

Citróny a rakovina

Už pred desaťročiami vedci skúmali vplyv celých citrónov na rakovinu.Zistili, že dokážu veľmi účinne eliminovať zhubné bunky viac druhov rakoviny, vrátane rakoviny pľúc, prsníka a hrubého čreva.Najlepšie na nich je to, že na rozdiel od takejto chemoterapie sa zameriavajú výlučne na rakovinové bunky, pričom zdravým neublíži.Podľa Dr. Marilyn Glenvillové, nutričné ​​poradkyňa a expertky pre ženské zdravie, kôra citrusových plodov výrazne posilňuje imunitný systém a celkové zdravie.

Tiež tvrdí, že zdravšie sú smoothies (vyrobené rozmixovaním celého ovocia, vrátane kôry) ako klasická vytlačená šťava, pretože v kôre sa nachádza podstatne viac prospešných látok.

Ako konzumovať citróny

Najlepšie je zaobstarať si bio citróny.Ak takéto nezoženiete, tak ich musíte dobre umyť vo vlažnej vode. Ideálne do nej ešte pridajte ocot, dobre je vydrhnite, aby ste z kôry odstránili všetky pesticídy. Potom ich vysušte pomocou utierky.Keďže kôra citrónov je pomerne horká, konzumujte ju tak, že ju najprv zamrazíte a potom nastrúhame celé, vrátane dužiny, semien a kôry.Takto nastrúhané citróny si pridávajte do jedál, smoothies, čaju, pečiva, dezertov, šalátov, polievok alebo do akýchkoľvek iných jedál.

Tiez sa Vam moze pacit